Розвідка США навела факти спроб Путіна зашкодити Байдену виграти вибори.

Це стане ще однією підставою для американських санкцій проти Росії.

 

                                        Евріл Гейнс

 

Національна розвідка США розсекретила доповідь, з якої випливає, що Росія поширювала дезінформацію про Джо Байдена на торішніх виборах, щоби підвищити шанси Дональда Трампа на переобрання. Про це повідомив телеканал ABC News. Згідно зі звітом, розпорядження про проведення кампанії з дискредитації Байдена віддав безпосередньо президент Росії Володимир Путін.

 

«Російські офіційні особи, а також треті особи, котрі діють в інтересах Кремля, цілеспрямовано працювали над тим, щоби змінити американську громадську думку», – йдеться в доповіді під назвою «Іноземні загрози американським федеральним виборам 2020 року» (Foreign Threats foreign threats to the 2020 U. S. Federal Election), підготованій Національною радою з розвідки – центром середньострокового і довгострокового стратегічного планування в американській Розвідувальній спільноті.

 

Директор Національної розвідки США Евріл Гейнс (Avril Haines), оприлюднюючи у вівторок, 16 березня, цей документ, зазначив: «Згідно з нашими оцінками, російський президент Путін санкціонував, а низка російських урядових організацій провели операції впливу, спрямовані на очорнення кандидатури президента Байдена і Демократичної партії, підтримуючи колишнього президента Трампа, підриваючи довіру громадськості до виборчого процесу і загострюючи соціально-політичний розкол у США».

 

У доповіді згадано, зокрема, ім’я депутата Верховної Ради України від ОПЗЖ Андрія Деркача. За твердженням американської національної розвідки, російське керівництво контролювало діяльність Деркача, який «має зв'язки з російськими чиновниками, а також з російськими спецслужбами». Він «зіграв помітну роль в активності Росії з вчинення впливу на вибори».

 

Тим часом, як повідомив телеканал CNN з покликом на три джерела в Держдепартаменті США, адміністрація Джо Байдена у зв'язку з втручанням Росії у вибори готується оголосити санкції вже наступного тижня. Деталі обмежувальних заходів поки що невідомі.

17.03.2021