Депутат "ЄС" відмовився виступати українською у Харкові – його виключили з фракції.

 

Депутата від "Європейської солідарності" Олександра Дорошенка виключили з фракції партії Петра Порошенка після того, як він відмовився виступати українською мовою на засіданні Харківської обласної ради 4 березня.

 

Про це повідомляє харківський осередок "Європейської солідарності".

 

 

"За підсумками зібрання у зв’язку з відсутністю аргументованих пояснень та розбіжністю ідеологічних засад між Дорошенком та партією було вирішено виключити депутата з фракції за порушення закону про мову для застосування надалі процедури імперативного мандата", – пояснили у "ЄС".

 

Дорошенко виступав на сесії під час розгляду питання про виконання програми соціально-економічного розвитку. Колеги зробили йому зауваження та попросили говорити державною. Депутат у відповідь заявив, що буде розмовляти "тією мовою, якою почуває себе краще і впевненіше".

 

Згодом Дорошенко попросив вибачення у громадськості та колег від "Європейської солідарності" – з трибуни виступав уперше і розхвилювався. "Не зміг донести свою думку українською, хоча до того, коли виступав з місця, завжди доносив свою позицію українською", – ствердив він.

 

Дорошенко додав: у побуті він російськомовний – але "це жодним чином не виправдовує цей інцидент". Депутат пообіцяв: надалі публічно буде вживати лише українську мову.

 

05.03.2021