Зміна клімату загрожує європейським лісам

 

В останні роки європейські ліси сильно страждають від екстремальних кліматичних умов та їхніх наслідків. Значній частині дерев потенційно загрожує, зокрема, інвазія комах. До такого висновку дійшли вчені міжнародної команди за участі Інституту біохімії імені Макса Планка. Результати можуть допомогти зробити ліс стійкішим до кліматичних змін, що прогресують.




Зображення: Olaf Kolle & Henrik Hartmann.

 

Понад третина європейських земель вкрита лісами, що відіграють важливу роль у регулюванні клімату та водного балансу. Ліси постачають деревину, надають притулок багатьом видам, а людині — простір для відпочинку.

 

Вже кілька років науковці дискутують про те, чи в результаті масштабного заліснення можна послабити зумовлені людиною кліматичні зміни. Адже в період свого росту ліс забирає з атмосфери значну кількість вуглекислого газу.

 

Але кліматичні зміни останнього десятиліття послабили ліси, зробили їх вразливими до уражень. Наскільки вразливі дерева до нападу комах і буреломів, залежить передусім від їхньої структури й місцевого клімату. При цьому бореальні хвойні дерева холодних кліматичних зон та ліси в теплих сухих регіонах Піренейського півострова належать до особливо вразливих екосистем.

 

Нещодавно науковці з Італії, Іспанії, Фінляндії та Німеччини з’ясували, що понад половині європейських лісів потенційно загрожують бурелом, пожежі, ураження комахами або поєднання кількох цих чинників. До таких висновків науковці дійшли на основі супутникових даних та їхнього аналізу, який здійснив штучний інтелект. Йдеться про стан лісів з 1979 по 2018 роки.

 

Генрік Гартман (Henrik Hartmann), керівник дослідницької групи в Інституті біохімії імені Макса Планка, проаналізував отримані схеми та констатував: «Досвід останніх років, передусім з 2018-го, продемонстрував: небезпека, пов’язана з нападами шкідників, особливо зросла у зв’язку з кліматичними змінами. Тож ми побоюємося, що потепління, яке триватиме, посилить цю тенденцію».

 

Також екстремальні метеорологічні умови, зокрема спека та засухи, послаблюють дерева, роблять їх вразливими до шкідників. «Ці результати не нові, але зазвичай ліси успішно протистоять епізодичним кліматичним екстремумам. Але те, що екстремальні температури наступають часто і повторюються, — не нормально. З цим дерева не можуть впоратися», — пояснюють експерти.

 

Дані актуальних досліджень демонструють: найбільше екстремальні температури загрожують великим і старим деревам. Упродовж останніх років це можна побачити навіть на прикладі центральноєвропейських листкових лісів, де несподівано вимирає більше дерев.

 

«Річ у тому, що система водопостачання в дереві працює під сильним навантаженням, щоб через коріння транспортувати воду із землі до крони. Тож високі дерева сильніше страждають від засух, внаслідок чого вразливіші до хвороб», — пояснив Генрік Гартман.

 

Крім того, шкідники надають перевагу великим і старим деревам. Так, наприклад, короїд переважно атакує дорослі ялини. Крім того, за штормових умов великі дерева пропонують більше площі для поривів вітру. «Результати дослідження важливі не лише з екологічного, а й з екопсихологічного погляду», — констатував Генрік Гартман.

 

Розвідка може допомогти вдосконалювати стратегії адаптації лісових господарств до кліматичних змін, що прогресують, і зробити європейські ліси стійкими в довгостроковій перспективі.

 

Це не означає, що сучасні європейські ліси вимирають, але в значної частини дерев можуть розвиватися вади. А втрата великих і старих дерев означатиме зміну важливих функцій екосистеми.

 

 

Klimawandel gefährdet den europäischen Wald 

mpg 25/02/2021

Зреферувала С.К.

04.03.2021