Франція закликала Німеччину відмовитися від «Північного потоку – 2».

Новий заклик із Парижа пролунав на тлі придушення в Росії акцій на підтримку Олексія Навального.

 

   

                                           Клеман Бон

 

На тлі арешту російського опозиціонера Олексія Навального і жорстких придушень акцій на його підтримку в Росії Франція закликала уряд Німеччини відмовитися від проєкту будівництва нового газогону з Росії до Німеччини «Північний потік – 2». Про це повідомило французьке видання Sud Ouest.

 

Йдеться про висловлювання державного секретаря Франції у справах Європи Клемана Бона (Clément Beaune), які пролунали під час інтерв'ю радіостанції France Inter у понеділок, першого лютого. Торкаючись теми Навального й акцій протесту в Росії, а також евентуальної реакції Заходу на це, він нагадав, що «санкції вже вжито, ми могли б запровадити й нові (штрафні заходи, – ред.), але ми повинні усвідомлювати, що цього недостатньо». «Ми маємо йти далі, можна розглянути варіант (припинення будівництва, – ред.) "Північного потоку". Але це повинно бути рішенням Німеччини, оскільки він розташований у Німеччині. І ми завжди говорили, що відчуваємо великі сумніви з приводу цього проєкту в даному контексті», – зазначив державний секретар.

 

На уточнююче питання про те, чи виступає Франція за згортання проєкту «Північний потік – 2», Бон відповів: «Ми дійсно вже говорили це».

 

Раніше припинення будівництва нового газогону через арешт Навального вже зажадав Європарламент. США і низка країн Європи, в тому числі Польща, давно різко критикують німецько-російський проєкт, попереджаючи про ризик подальшого посилення залежності Німеччини від російського газу і негативні наслідки для східноєвропейських держав.

 

У політикумі самої Німеччині останнім часом також посилюються заклики до припинення «Північного потоку – 2». Зокрема проти цього газпромівського проєкту виступають ліберальна Вільна демократична партія і Партія зелених.

01.02.2021