Коронавірус – золотий час для біткоїна

Біткоїни б’ють рекорди вартості, хоча ще кілька років тому здавалося, що криптовалюта вмирає. Багато хто не довіряв їй, вважаючи, що це якась бутафорська псевдовалюта, створена шахраями для обдурювання наївних обивателів.

 

 

У грудні вартість біткоїна перевищила 20 тисяч доларів. Експерти запевняють, що це ще не межа. На тлі бушування коронавірусу криптовалюті пророкують приголомшливе зростання. Чому ж її тріумф пов'язаний саме з пандемією COVID-19?

 

Щоб відповісти на це запитання, коротко пригадаємо історію народження й перших років життя криптовалюти.

 

Перші протоколи кібервалюти були запропоновані ще 1983 року. Одним з їхніх авторів був американський інформатик і криптограф Девід Чаум (David Chaum), відомий як піонер криптографії та технологій збереження конфіденційності. Другим – програміст, провідний співробітник Microsoft Стефан Брендс (Stefan Brands), котрий розробив основні криптографічні протоколи.

 

Далі ідею ​​криптовалюти подовжив опрацьовувати комп'ютерний інженер, шифропанк Вей Дай (Wei Dai).  В 1998 році він репрезентував свою концепцію b-money. Незалежно від нього приблизно в той же час аналогічні ідеї запропонував науковець у галузі інформатики, криптографії, а також права Нік Сабо (Nick Szabo). Він свою криптовалюту умовно назвав bit-gold. Сабо також запропонував модель ринкового механізму, заснованого на управлінні інфляцією, і досліджував деякі аспекти виявлення надійної інформації в ненадійній децентралізованій системі.

 

Криптовалюта у своєму сучасному вигляді з’явилася щойно 2008 року. Тоді особою чи групою осіб під псевдо Сатосі Накамото (Satoshi Nakamoto) був опублікований файл з описом протоколу і принципу роботи платіжної системи у вигляді тимчасової мережі.

 

Третього січня 2009 року був згенерований перший блок і перші 50 біткоїнів. Перша транзакція з переказу біткоїнів зафіксована 12 січня 2009 року. Перший обмін криптовалюти на «реальні» гроші відбувся у вересні 2009 року. 5050  біткоїнів було перетворено на 5,02 долара через конто в PayPal.

 

Як бачимо, починав біткоїн дуже скромно, його курс до долара становив 0,001. Тим дивовижнішим є його злет.

 

За рік з моменту народження за один біткоїн вже не шкодували давати майже одного американського долара. Упродовж 2011 року вартість криптовалюти зросла в кілька разів.

 

Загалом курс криптовалюти виглядає дуже драматично. У 2011 році за кілька місяців він зріс на 11 тисяч відсотків – до 35 доларів, хоча в наступні місяці впав на 90%. Два роки по тому, в 2013 році, вартість біткоїнів зросла до 250 доларів, а потім знов впала на понад 80%. Пізніше в тому ж році курс подолав психологічну позначку в 1000 доларів, а через рік, в 2015-му, знову торгувався в районі 150 доларів.

 

 

Зоряним роком для біткоїни став 2017-й. Криптовалюта на початку року утвердилася на межі однієї тисячі доларів. До листопада курс зріс до  неймовірних 10 тисяч. А під закінчення року за біткоїн викладали 19 511 доларів.

 

Такий тріумф змусив уже великих інвесторів звернути увагу на криптовалюту. Проте водночас свою увагу на неї звернули й найрізноманітніші шахраї. У криптовалюти з’явилася маса підробок, навколо неї закрутилася маса сумнівних чуток. А ейфорія щодо неї швидко минула.

 

Наступного року вартість біткоїна впала на 70%. Через це багато дрібних інвесторів, котрі повірили в світле майбутнє криптовалют, збанкротували. Довіру до біткоїна було підірвано. Багато експертів заговорило про смерть криптовалюти, оскільки ніхто вже більше не наважиться інвестувати в такий ненадійний предмет.

 

Утім повідомлення про смерть криптовалюти виявилося перебільшенням. Вона зуміла пережити свої найгірші дні й дочекалася… коронавірусу. От тут і розпочався її справжній тріумф.

 

Коли увесь світ перейшов до життя в онлайні, криптовалюта наповнила собою кровоносну систему віртуального світу. Біткоїн почав швидкими темпами набирати на вартості.

 

А тут ще центральні банки багатьох країн запустили друкарські верстати, аби таким нехитрим чином допомогти своїм господаркам вийти з найглибшої з часів Другої світової війни рецесії, спричиненій пандемією COVID-19.

 

У середині грудня 2020 року біткоїни вже торгувалися на рекордних рівнях. Інвестори у цілому світу робили ставку на цю криптовалюту, щоб застрахуватися від інфляції. 17 грудня курс криптовалюти перевищив позначку в 23 тисячі доларів. Тож через майже 12 років від свого народження біткоїн став популярнішим і ціннішим, ніж будь-коли. Однак він досі не є загальноприйнятим платіжним засобом. Тож йому ще належить утвердитися як надійна і стабільна валюта.

 

А зробити це буде не так просто. Адже проти біткоїна налаштовані уряди всіх держав, а передовсім Сполучених Штатів. Нікому не потрібна валюта-конкурент, на яку ти не маєш впливу.

 

Хоча фанати криптовалюти запевняють, що більш не слід боятися стрімкого падіння курсу криптовалюти. Бо якщо раніше біткоїнами торгували дрібні інвестори, то нині поширення цифрових грошей стрімко зростає, вони привертають чимраз більше уваги з боку найбільших в світі фінансових установ. Зокрема таких, як Fidelity Investments і J.P. Morgan. Наприклад, фінансовий велетень Fidelity, який керує активами на загальну суму 3,3 трильйона доларів, оголосив, що запускає власний біткоїн-фонд.

 

Ще один позитивний сигнал для власників і фанатів криптовалюти надіслала міжнародна електронна платіжна система PayPal. У жовтні цього року вона дозволила клієнтам купувати і продавати біткоїни з використанням екаунтів в своїй системі. Це дало відчутний поштовх для поступу криптовалюти – і її вартість зросла майже на 70 відсотків.

 

Тож біткоїнова лихоманка триває. Багато фінансових аналітиків публікують запаморочливі прогнози, згідно з якими, до кінця наступного року його курс може зрости до неймовірних 300 тисяч доларів. Поки що для цього є всі підстави, адже попит на криптовалюту явно перевищує пропозицію через все той же коронавірус.

 

Утім, є й скептики, які опускають ентузіастів з неба на землю й вказують на потенційну можливість падіння курсу через зменшення винагороди за майнінг криптовалюти. Окрім того, треба враховувати, що біткоїни все ще залишаються вразливими для гакерських атак. Також вони є популярним засобом для відмивання грошей, уникання податків та інших фінансових злочинів. А отже, уряди країн можуть незабаром оголосити хрестовий похід проти біткоїна під прапором боротьби з корупціонерами і шахраями.

 

18.12.2020