Внаслідок масштабних пожеж на Луганщині загинуло п'ятеро людей. Винуватець – "ЛНР".

 

Унаслідок масштабних пожеж на Луганщині загинуло п'ятеро людей. Четверо з них цивільні, один – працівник лісгоспу. Госпіталізовано 10 потерпілих. Вогонь понищив 250 житлових будівель.

 

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій, укладеному згідно зі становищем станом на 10:00.

 

 

Згідно з офіційною інформацією, впродовж 30 вересня на території Луганської області зафіксували 146 пожеж у природних екосистемах. Понад половину – 82 пожежі – вдалося ліквідувати. Масштаб стихії розрісся через складні погодні умови – вітер з ураганними поривами до 20 м/с, тривалий засушливий період.

 

Найбільш складне становище склалося вздовж лінії розмежування від Станиці Луганської до Сіверськодонецька, де лісові пожежі набули загрозливого характеру для 22 населених пунктів.

 

Основних осередків лісових пожеж зафіксували три. Найбільший із них виник поблизу Трьохізбенки у Новоайдарському районі. Внаслідок сильного вітру він поширився по лісових масивах до Сіверськодонецька. З вечора мешканці міста спостерігали гігантську заграву на околицях. Частина містян вирішила евакуюватися. Згідно з даними лісгоспів, на цій ділянці вогнем пройдено близько 8,8 тис. гектарів.

 

Пожежникам вдалося загасити пожежі на складі побутової хімії та лакофарбових виробів у місті, на заводі антисептиків та на хлораторній насосній станції. Станом на ранок вогонь більше не йде в керунку Сіверськодонецька.

 

Згідно з оперативними даними, вогнем пошкоджено орієнтовно 250 будівель. Найбільше – в селах Воронове (70 обійсть) і Сиротино (64).

 

Репортер телеканалу "Україна" Олександр Махов повідомив, що село Воронове вигоріло майже дощенту. 

 

 

"Ситуація дуже складна – пожежа поширилась майже на 10 000 гектарів за добу, – заявив удосвіта голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай. – У вогняному колі опинились 11 селищ, у тому числі безпосередньо біля Сіверськодонецька".

 

Вранці по завершенні засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Гайдай заявив, що українські державні служби домовилися про безпеку повітряного простору над палаючою лінією розмежування й залучили для рятувальних робіт авіацію. 

 

"До гасіння пожежі долучені два літаки і гелікоптер. «Режим тиші» нам підтвердили. Зокрема, гелікоптер зараз гасить пожежу неподалік Сіверськодонецька", – повідомив Гайдай.

 

 

Надзвичайну подію, що виникла 30 вересня внаслідок пожежі на території Сєвєродонецького та Новоайдарського лісомисливських господарств, комісія попередньо класифікувала як надзвичайну ситуацію регіонального рівня природного характеру з загрозою поширення та набуття ознак надзвичайної ситуації державного рівня. У Станично-Луганському районі – як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня, природного характеру.

 

Штаб Операції Об'єднаних сил заявив у ранковому зведенні, що однією з причин пожеж на Луганщині є обстріли бойовиків. 

 

"Військовослужбовці Збройних сил разом із рятувальниками ДСНС та представниками лісових господарств продовжують локалізувати пожежі, спричинені напередодні ворожими збройними провокаціями із застосуванням трасуючих куль", – ідеться у повідомленні.

 

Ввечері Станично-Луганська РДА повідомляла, що причиною пожеж могли стати й обстріли із великокаліберної зброї.

 

"Згідно з повідомленнями мешканців Станиці Луганської, починаючи з 23:30 фіксуються постріли зі зброї великого калібру з окупованої території. Після чого відчуваються гучні розриви снарядів в районі КПВВ. Десь о 00:20 поступило повідомлення про пожежу у лісовому масиві біля КПВВ", – інформували в адміністрації.

 

Офіс Президента в своєму коментарі закликає встановити причини такого масштабного розповсюдження вогню. "Враховуємо також інформацію про провокативні обстріли, що могли здійснюватися з тимчасово окупованої території нашої держави незаконними збройними формуваннями та могли спричинити принаймні частину з цих пожеж у таких погодних умовах, які є в ці дні на лінії розмежування", – зазначили на Банковій.

 

Згідно з прогнозом Укргідрометцентру, на території Луганської області 1-5 жовтня спостерігатиметься малохмарна погода без опадів. 1 жовтня очікуються пориви вітру до 20 м/с. Температура повітря вдень від 17 до 25 градусів.

 

01.10.2020