"Крок до зради": Солдатів штрафуватимуть за відкриття вогню у відповідь.

 

Міністр оборони Андрій Таран видав наказ, згідно з котрим військовослужбовцям Збройних сил України недоплачуватимуть за відкриття вогню у відповідь на обстріли бойовиків. Натомість командирів штрафуватимуть за “невиправдані бойові втрати”.

 

Про це повідомив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов, оприлюднивши фотокопію наказу №330.

 

 

Наказ датований 16 вересня. Юрій Бутусов пише, що отримав фотокопію із військових частин, дислокованих у зоні ООС.

 

До порушень відносяться:

– вчинення військовослужбовцями військового адмінправопорушення або адмінправопорушення;

– наявність облікованих під час виконання службових обов’язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;

– відкриття вогню (у тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.

 

Бутусов пояснює, що йдеться не про прямі штрафи, а про позбавлення частини щомісячної премії. Винагорода, згідно з наказом, встановлена на рівні 5–18 тис. грн.

 

Командирам відділень, взводів, рот (батарей), батальйонів (дивізіонів) та бригад розмір винагороди встановлюється у залежності від кількості облікованих порушень, допущених підлеглим особовим складом за місяць, у таких розмірах від граничного розміру винагороди:

75% – у разі допущення 1 порушення для командира батальйону (дивізіону), бригади;

67% – у разі допущення 1 порушення для командира взводу, роти (батареї);

50% – у разі допущення 2 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади;

33% – у разі допущення 2 порушень для командира взводу, роти (батареї);

25%  у разі допущення 3 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади.

 

Бутусов назвав наказ "кроком до зради".

 

“Цей наказ – підстава притягнути до кримінальної відповідальності самого Тарана, президента Зеленського і головнокомандувача ЗСУ Хомчака, якщо вони наважаться вимагати виконання зрадницьких вимог свого наказу і якщо вони його негайно не скасують”, – вважає Бутусов.

 

У п'ятницю ввечері Міністерство оборони України підтвердило існування наказу №330. Оборонне відомство обіцяє його скоригувати.

 

"Всі висновки та оцінки передчасні. Міністром оборони України до наказу було висловлено застереження. Робота над документом триває. Його мета: додатково мотивувати наших військових, що зараз стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Міністерством оборони винайдено необхідні кошти. Залишилось уточнити деталі", – йдеться в коментарі Міноборони у Facebook.

 

18.09.2020