Помер останній львівський кардинал Мар'ян Яворський.

На 94 році життя помер кардинал-пресвітер Мар’ян Яворський — 44-й архієпископ митрополит Львівський латинського обряду і перший кардинал серед латинських Львівських архієпископів.

 

 

Останніми роками кардинал Мар'ян Яворський мешкав у Польщі й 18 серпня у важкому стані був госпіталізований у кардіологію міста Кракова. Лікарі прийняли рішення про необхідність хірургічного втручання, і 19 серпня була проведена операція, яка пройшла начебто успішно, стан хворого почав спершу покращуватися. Єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава повідомив після операції, що Мар'ян Яворський, "як на свій вік та загальний стан", почувався "в міру добре". Сестри, котрі опікувалися кардиналом, повідомляли, що він "стабільний і притомний".

 

За здоров'я кардинала Яворського молилися впродовж усіх цих днів, однак серце його не витримало, і він відійшов у вічність.

 

Zbruc солідаризується в скорботі з усією громадою, для якої це стало великою втратою.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

 

Кардинал Мар’ян Яворський — сорок четвертий архієпископ-митрополит Львівський латинського обряду і перший кардинал серед латинських Львівських архієпископів. Був одним із найближчих співпрацівників св. Йоана Павла ІІ.

Народився 1926 року у Львові, 1945 року через радянську окупацію покинув місто як студент семінарії, яка була перенесена до Кальварії Зебжидовської. 1950 року прийняв священницькі свячення з рук митрополита Львівського архієпископа Євгена Базяка.

1984 року прийняв єпископські свячення, стаючи Апостольським адміністратором польської частини Львівської архідієцезії з осідком у Любачеві. 1991 року був іменований архієпископом митрополитом Львівським латинського обряду.

Роком пізніше архієпископ Яворський став на чолі новоствореної Конференції єпископів РКЦ в Україні.

У 1996-1998 роках також був Апостольським адміністратором Луцької дієцезії.

1997 року став ректором новоствореної Вищої духовної семінарії в Брюховичах поблизу Львова.

1999 року Папа Йоан Павло ІІ призначив його членом комітету президії Папської ради з питань сім’ї, а 28 січня 2001 року підніс його до кардинальської гідності.

Будучи єпископом і кардиналом, Мар’ян Яворський брав участь у багатьох важливих церковних заходах та в конклаві після смерті Папи Йоана Павла ІІ, який обрав його наступника – Бенедикта XVI у 2005 році.

21 жовтня 2008 року Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду Львівського митрополита кардинала Мар’яна Яворського. Після цього кардинал повернувся до Польщі й оселився у Кракові.

 

06.09.2020