Івано-Франківщина: децентралізація політтехнологій

Івано-Франківщина завершила вибори до 7 об'єднаних територіальних громад. Вони особливі своєю широкою географією і тим, що перше місто в області — Тлумач — пристало до цього процесу. Найактивніше попрацювали політичні сили «Батьківщина» та УКРОП, про що засвідчило їхнє обране представництво у ради ОТГ. Самовисуванцями позиціонували себе переважно представники БПП «Солідарність», яких до рад потрапило набагато менше.

 

У с. Брустури ДВК відкрилася вчасно, незважаючи на побоювання зриву виборів

 

Варто почати з гірських територій, де на вибори рушила Космацька ОТГ, найбільш суперечлива цього разу. Усі побоювання з Брустурами, селом, що могло зірвати вибори у цій громаді, не справдилися. Вибори там почалися вчасно, без інцидентів та протестів. Позицію свою виборці висловили по-іншому: переважна більшість з них просто зіґнорувала вибори і на дільниці не прийшла. Так люди виявили незгоду з тим, щоб приєднуватися до Космача, та своє ставлення до рішень, які для більшості з них ніхто не пояснював.

 

Саме село Космач, одне з найбільших в Україні, прийшло до виборчих скриньок однією третиною. При тому відстань між дільницями подекуди перевищувала 7 км. Людям довелося спускатися з гір, долати снігові замети. До речі, мороз того дня стояв скрипучий — -15°C. Місцеві ще казали, що могло би прийти більше, але у людей були  інші справи: перед Миколаєм поїхали до міста усіляким крамом торгувати. Ялинки та сувеніри нині популярніші, ніж вибори до місцевої ради, міркують горяни.

У результаті повторно обрали Космацького сільського голову Дмитра Бербеничука, колишнього міліціонера зі славою доброго завгоспа. Він ішов на вибори самовисуванцем, хоча партія «УКОП» заявляє, що надавала йому підтримку. З-поміж 26 обраних депутатів — 21 самовисуванець, 3 представники від «Самопомочі» та 1 представник від партії «Воля».

 

Найплодовитішою цього разу стала Коломийщина. Там 3 громади, у яких сукупно 19 сіл, вибрали собі голів та депутатів. На посаду голови Матеївецької ОТГ майже 65 % голосів  набрав Петро Книшук, директор місцевого агропромислового комплексу ТОВ «Прут Генетик» і голова фракції «Батьківщина» в Івано-Франківській обласній раді.

 

У сусідній П'ядицькій громаді переміг чиновник з Коломийської РДА Петро Гайдейчук.

 

Аґітаційна баталія у с.Нижній Вербіж на Коломийщині не вщухала і в день голосування

 

У Нижньому Вербіжі головою ОТГ став «батьківщинівець» Ярослав М'якущак, чинний сільський голова Великого Ключева.

«А у нас, на виборах в Нижньовербізьку ОТГ за партію "Батьківщина" в одному з сіл, яке ввійшло у об'єднання, навіть ксьондз агітували нині в церкві (за "свого" кандидата на голову) і "під олівець" контролював явку і "правильність" голосування!
Саме дивне, що зазвичай виборці в цім селі дуже пасивні, а нині — чудеса явки!
З нетерпінням чекаю результатів, а мешканцям Нижнього та Верхнього Вербіжа моє "фе" за пасивність до власної долі і майбутнього своїх родин», — написав того дня у Facebook кандидат у депутати, ветеран АТО Михайло Кушнірук.

До речі, у Нижньовербізькій ОТГ зафіксована найнижча явка виборців по області — трохи більше 35 %.

 

Серед депутатського корпусу в Матеївецькій ОТГ «Батьківщина» здобула 15 мандатів (або 60 %). У самому селі Матеївці на одному з округів два кандидати в депутати набрали однакову кількість голосів, тому там відбудуться повторні вибори.

 

Серед порушень на Коломийщині Громадянська мережа «Опора» виявила неточність у бюлетені кандидатів на голову Матеївецької ОТГ, а саме помилку в написанні по батькові. Це не вплинуло на перебіг виборів, повважали експерти. Набагато серйознішу помилку у виборчому бюлетені було допущено щодо кандидата в депутати Нижньовербізької сільської ради Миронюка Василя Івановича. У відомостях про кандидата було невірно зазначено місце роботи, освіту та місце проживання. Така помилка могла мати вплив на голосування, оскільки через неправильно вказані дані виборці могли сприйняти кандидата за іншу особу, стверджують активісти «Опори»

 

Тлумацька ОТГ стала першою на Івано-Франківщині, що має центром громади не село, а місто. На виборах там точилася неабияка боротьба серед 9 кандидатів на очільника громади. В результаті переміг представник партії «УКРОП» Роман Круховський, здобувши майже 30 % голосів виборців. Чинний міський голова Тлумача Володимир Коржиньовський посів друге місце.

 

У день виборів тут ставалися різні казуси. Так, з самого ранку нетверезий виборець вчинив рейвах на одній з дільниць Тлумача, не знайшовши в бюлетені свого кандидата. Він так розійшовся, що понищив виборчу скриньку. Про це інформували спостерігачі Комітету виборців України. Вони зафіксували також у Тлумачі недоліки у роботі ДВК: там забули кинути у скриньку контрольний лист на початку голосування. Згодом там-таки намагалися заздалегідь заповнити протокол про підрахунок голосів. І це ще не всі порушення у Тлумачі.

 

Виборчі арґументи у селах Івано-Франківщини

 

«Спостерігачами "Опори" була отримана інформація про видачу бюлетенів виборцям, які мали правого голосу за кандидатів у депутати в територіальному виборчому окрузі №2, бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати в територіальному виборчому окрузі №3 на виборах місцевої ради Тлумацької міської об'єднаної громади. Зважаючи на те, що виборці одного округу могли проголосувати за кандидатів іншого територіального виборчого округу, це могло вплинути на коректність результатів при підрахунку голосів на виборчій дільниці № 260787 в межах згаданих територіальних виборчих округів. "Опора" звертається до Національної поліції з проханням перевірити цю інформацію на наявність ознак правопорушення, а саме на наявність ознак порушення частини 1 статті 158-1, тобто надання виборчого бюлетеня особі, яка не мала права його отримувати», — повідомляє у звіті координатор Громадянської мережі «Опора» на Івано-Франківщині Іван Маруняк.

 

Головою Витвицької ОТГ із шести кандидатів обрали «укропівця» Миколу Шикора.

Серед 22 депутатів в ОТГ половина є представниками ВО «Батьківщина». Ця громада відзначилася найбільшою фреквенцією. Якщо в усій Івано-Франківській області явка становила неповних 48 %, то у Витвицькій громаді — понад 70 %.

 

Більшівцівська ОТГ, що у Галицькому районі, як і Космач, довірила свої голоси чинному голові ради, який був тут рушієм децентралізаційних процесів, — Василеві Саноцькому.

 

22.12.2016