Поліція відкрила кримінальну справу через сутички з хасидами в Умані.

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом сутички вночі на 28 серпня в Умані між паломниками та місцевим населенням.

 

Про це повідомляє "Суспільне", покликаючись на речницю Нацполіції Черкаської області Зою Вовк.

 

 

Зі слів речниці, 27 серпня близько 23-ої години до Уманського відділу поліції надійшло повідомлення про виникнення конфлікту між групою громадян України та групою хасидів. Місцеві мешканці передшкоджали потрапити іноземцям на територію домоволодіння. Мотивували це можливістю поширення COVID-19 та незаконним, згідно з поясненням протестувальників, будівництвом.

 

Відтак слідчий відділ Уманської поліції порушив кримінальне провадження згідно з частиною другою статті 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань). Наразі встановлюють усі обставини подій, зазначила речниця. 

 

Пів сотні хасидів прибуло 26 серпня до Умані, ще понад сотня паломників не може перетнути кордон України. Нині вони перебувають в аеропортах Києва, Одеси та Запоріжжя, повідомила "Суспільному" юристка "Фонду Рабі Нахмана" Ірина Рибницька.

 

Раніше ізраїльське видання Ynet заявило, нібито громадян Ізраїлю допитали і затримали на кілька годин.

 

Пасажири приземлилися рейсом "Міжнародних українськіх авіаліній".

 

26 серпня Кабінет Міністрів заборонив в'їзд іноземців з 29 серпня по 28 листопада.

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив на засіданні, що 27 серпня комісія з питань техногенної безпеки розгляне заборону масових заходів в Умані в вересні, приїзд хасидів на традиційне паломництво на свято Рош га-Шана буде суттєво обмежено.

 

Президент Володимир Зеленський попросив лідерів української юдейської громади закликати хасидів дотримуватися протиепідеміологічних заходів під час святкування Рош га-Шани в Умані. Водночас він не заборонив їм приїжджати.

 

Раніше уряди України та Ізраїлю вже закликали хасидів не їхати цього року до Умані на святкування Нового року з огляду на пандемію. Крім того, керівник Центру боротьби з епідемією коронавірусу Ізраїлю Ронні Ґамзу звернувся до Зеленського з проханням заборонити цього року паломництво хасидів через занепокоєння, що воно може спричинити спалах ковіду.

 

Раніше бурмистр Умані Олександр Цебрій заявив, що він готовий усіма законними методами не дозволити хасидам приїхати у місто. Щоб донести свою позицію, міськголова приїхав до Києва в Офіс Президента.

 

28.08.2020