Заручників із захопленого автобуса звільнено; зловмисника затримали.

 

Луцький терорист Максим Кривош відпустив усіх заручників, яких утримував протягом 12 годин у захопленому автобусі.

 

 

Про це повідомляє видання "Волинь Post".

 

Інформацію офіційно підтвердив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. "Луцьк. Всі цілі!" – написав він у twitter.

 

На знимці, оприлюдненій Аваковим, видно самого Максима Кривоша, що лежить на бруківці біля бійців спецслужби.

 

 

Під час брифінґу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що всього звільнено 13 заручників. З його слів, терорист сам вийшов з автобуса, після чого й був затриманий бійцями спецпідрозділу.

 

Аваков повідомив, що Кривош діяв не сам.

 

"Його спільники затримані. Зокрема, у Харкові затримали чоловіка, з яким він товаришував", – цитує УНІАН.

 

Аваков відмовився повідомити, скільки було спільників: покликався на таємницю слідства.

 

Нагадаємо, у вівторок вранці у центрі Луцька невідомий чоловік захопив автобус "Берестечко–Краснилів" із заручниками, заявивши про те, що при собі має вибухівку та зброю.

 

Уродженець Росії Максим Кривош вимагав від представників влади, очільників Церков визнати себе терористами. Упродовж дня він кілька разів зчиняв стрілянину. У склі автобуса було декілька отворів від куль. Відомо, що набої влучили також у шиби луцького постерунку поліції.

 

Перед атакою чоловік, що назвався Максім Плохой, заявляв у twitter'і, що воює зі "системою". У своєму інтернет-зверненні (російською мовою) чоловік стверджує, що "держава – це перший терорист". Він висунув вимогу, аби очільники судів, міністерств, прокуратури, парламенту, Церков, політики записали заяви про те, що вони – "терористи в законі". 

 

 

Нападник вбраний у берет, подібний до того, що на відомій знимці Че Гевари.

 

Невдовзі після захоплення автобуса Національна поліція повідомила, що встановила особу чоловіка. "З того, що я зараз можу сказати, – це громадянин 1975 року народження, уродженець Російської Федерації, зараз громадянин України, і проживає в Луцьку. Раніше ця особа притягувалася до кримінальної відповідальності. Він був судимий і відбував термін за тяжкою статтею, це 187 стаття Кримінального кодексу під значком 4 – груповий розбій. У 2013 році був звільнений", – повідомив радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Зорян Шкіряк.

 

 

Згодом заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко уточнив, що правдиве ім'я нападника – Максим Степанович Кривош. "Раніше двічі судимий, відбував покарання у вигляді позбавлення волі сукупним терміном близько 10 років у виправних установах за скоєння ряду тяжких злочинів. 17.06.1994 Луцький міський суд Волинської області засудив Кривоша за ст.142 ч.2 (розбій), ст.143 ч.2 (шахрайство), ст.144 ч.2 (вимагання), ст.222 ч.1 і ч.3 (незаконне носіння, зберігання, придбання, виготовлення і збут вогнепальної або холодної зброї, бойових припасів і вибухових речовин). Через 11 років, 07.11.2005, Луцький міськрайонний суд Волинської області ухвалив йому вирок за ст.222 ч.1 (шахрайство з фінансовими ресурсами), ст.257 (бандитизм), ст.189 ч.4 (вимагання), ст.263 ч.1 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами)", – повідомив Геращенко.

 

У 2015 році Кривош зареєстрував торговельний знак з підписом "Я могу". Такий же знак зображено й на книжці "Філософія злочинця" авторства Максима Плохого (начебто того самого Кривоша), а також на знимці "Плохого" зі соцмережі "ВКонтактє".

 

У своїй книзі чоловік писав, що:

– Ріс у родині інтелігентів, проте в дитинстві надивився бойовиків і «решил стать крутым». Тож в 11 класі його затримали на ринку з рушницею, проте завдяки зв’язкам батька справу закрили.

– Навчався у духовній семінарії, але за кілька місяців розчарувався у церкві.

– Був засуджений на вісім років позбавлення волі за створення і керування бандою, покарання відбував на Львівщині.

– Після першого шестрічного ув’язнення вийшов на волю у 24 роки.

 

Плохой також згадував у своїй книжці, він використовував уніформу спецпідрозділу "Беркут". 

 

 

21.07.2020