Інфодемія, що страшніша за коронавірус

Фахівці міжнародного рівня, котрі борються з пандемією COVID-19, змушені одночасно протистояти повені дезінформації про цю недугу. Інколи фейки про коронавірус є небезпечніші за нього самого.

 

    

У відкритому листі, який був опублікований спершу на онлайн-платформі глобальної громадської організації Avaaz, а згодом передрукований авторитетними виданнями, як-то The New York Times чи Tagesspiegel, науковці-вірусологи, лікарі, медсестри та працівники медичних установ, котрі борються з пандемічним коронавірусом, вимагають від таких інтернет-велетнів, як Facebook, Twitter та Google, аби вони «зайняли жорсткішу позицію в зв'язку з дезінформацією, поширюваною про пандемію коронавірусу, й поставили перепону розпалюванню брехні, наклепів і вимислів, які загрожують здоров’ю всіх нас».

 

«Наше завдання – залагодити безпеку людей. Нині ми, однак, маємо справу не тільки з пандемією COVID-19, а й зі всесвітньою "інфодемією", за якої дезінформація, поширювана в соціальних мережах, ставить під загрозу життя людей у цілому світі. Фейкові повідомлення про те, що нібито кокаїн є ефективним засобом захисту або що вірус, який викликає COVID-19, був витворений у китайській чи американській біологічній лабораторії, поширюються всією мережею швидше за коронавірус. Інтернет-платформи намагаються цьому якось протидіяти: вони видаляють частину матеріалів, позначених як фальшиві, безкоштовно публікують оголошення Всесвітньої організації охорони здоров'я. Однак цього недостатньо», – стверджують підписанти листа, котрих набралося сто осіб.

 

А серед них, наприклад, директор інституту вірусології берлінської клініки Charité Крістіан Дростен (Christian Drosten), професорка-вірусологиня з Центру дослідження інфекційних захворювань імені Гельмгольца у місті Брауншвайзі Мелані Брінкман (Melanie Brinkmann), головний лікар університетської клініки міста Бонна Йорґ Еллінґер (Jörg Ellinger), директор Клініки Йоганнітера психіатрії, психотерапії та психосоматики в Троєнбрітцені Крістофер Роммель (Christopher Rommel) та ін.

 

                                        Крістіан Дростен

 

«Нестримна повінь неправдивих і оманливих контентів щодо коронавірусу – це не поодинокий випадок, а частина глобальної халепи. Ми вже бачили у Facebook твердження, що, мовляв, діоксид хлору виліковує рак і допомагає людям з аутизмом, що мільйони американців були «вакциновані вірусом раку» разом з вакциною проти поліомієліту або що девіація СПАУ (синдром порушення активності та уваги, – ред.) була винайдена великими фармацевтичними компаніями. Ці брехні мають небезпечні наслідки», – наголошено в листі.

 

Виходячи зі сказаного, фахові борці з коронавірусом закликають великі інтернет-платформи вжити негайних та систематичних заходів для припинення потоку дезінформації, яка посилює і без того серйозну кризу в галузі охорони здоров'я. «Працюючи в лікарнях та клініках по цілому світу, ми надто добре знаємо реальні наслідки цієї інфодемії. І хоча ми боремося з наслідками цієї брехні, інколи нас самих роблять винуватими. Дезінформація завдає шкоди реноме людей, котрі й так часто працюють на межі виснаження, а фінансові витрати на лікування й подолання наслідків пандемії лягають ще більшим тягарем на й так виснажений бюджет охорони здоров'я», – читаємо в листі.

 

Відтак підписанти листа вимагають конкретних дій від онлайн-платформ. По-перше, вони повинні опублікувати спростування фальшивих повідомлень, які стосуються питань охорони здоров'я. Це означає відображення сповіщень усім, хто стикався з дезінформацією на цих платформах, а також публікацію ретельно відредагованих спростувань, які відповідають правді й перевірені незалежними експертами.

 

По-друге, соціальні платформи повинні переглянути алгоритми, які визначають, який контент слід репрезентувати користувачам. Це означатиме зниження рейтингу шкідливої ​​дезінформації, а також сайтів та груп, які її поширюють. «Платформи повинні знеохочувати, а не заохочувати» читати сумнівні повідомлення. Зловмисну ​​дезінформацію, а також сайти та канали, які належать користувачам, котрі повторно їх поширюють, слід видаляти з алгоритмів рекомендації контентів.

 

У листі також зазначено, що технологічні компанії, які дозволяють поширювати різні ідеї та отримувати від цього прибуток, мають безпрецедентний вплив, тож повинні нести особливу відповідальність за «стримування смертоносної повені дезінформації».

 

Серед підписантів й ініціаторів листа є й лікар-епідеміолог Данкан Мару (Dunkan Maru) з нью-йоркського району Квінс. Він на досвіді своїх пацієнті майже щодня переконувався, які шкідливі наслідки можуть мати фейкові новини про коронавірус. Зокрема, він розповів про випадки, коли люди, начитавшись різних брехливих рецептів лікування COVID-19, пили дезінфікуючі засоби, щоб «вилікуватися». Інші зізнавалися, що були раніше переконані, що ця хвороба – «одна велика афера», і тому не дотримувалися соціальної дистанції або відмовлялися вчасно отримувати допомогу, яка їм насправді була потрібна.

 

«Хибна або науково неверифікована інформація часто поширюється зі швидкістю лісової пожежі. Вона може сприяти виникненню непотрібних страхів і завдати шкоди людям», – попереджає вже згадана німецька вірусологиня Мелані Брінкман. Як приклади такої дезінформації вона назвала неправдиві повідомлення про агресивні мутації SARS-CoV-2 або ж про появу чудодійних лікарських засобів від COVID-19.

Ще один підписант листа – американський лікар Раджів Фернандо (Rajeev Fernando) – висловив нарікання, що хибна інформація призвела до того, що багато людей не приходили до лікарні тривалий час, хоча вчасно надана медична допомога дозволила б уникнути багатьох летальних випадків. «В умовах такої кризи, як нинішня, боротьба з псевдоінформацією в інтернеті є такою ж важливо, як необхідність залишатися вдома або дотримуватися соціальної дистанції», – попереджає Раджів Фернандо.

 

У відповідь на цей лист адміністрація Facebook вже встигла повідомити, що «мільйони постів було супроводжено попередженням про можливу неправдивість» і «було видалено тисячі повідомлень, які могли завдати безпосередньої шкоди». Соціальна мережа запевнила, що «цілком і повністю підтримуватиме медичних працівників в цей час». Також Facebook пообіцяв «діяти ще агресивніше проти дезінформації щодо Covid-19».

 

08.05.2020