Меркель – успішна «короно-кризова» менеджерка

У той час, як рейтинг Трампа падає на тлі пандемії, Анґела Меркель здобуває популярність. Німці, попри масу незручностей, спричинених карантином, цілком задоволені тим, як бундесканцлерка і її уряд дають собі раду з найбільшим із повоєнних часів викликом.

 

 

Тривалі заборони, обмеження свобод, закриті магазини та ресторани, загроза рецесії. Сценарій з фільмів-катастроф став реальністю навіть у благополучній Німеччині.

 

Зараз усі німці уважно стежать за публікацією даних Інституту Роберта Коха, який уже майже 130 років займається епідеміологічними питаннями. Вірусологи щоденно повідомляють про чимраз нові випадки зараження коронавірусом. Так, станом на ранок п’ятниці, третього квітня, у Німеччині внаслідок захворювання COVID-19 померло 1017 осіб. Загальна кількість інфікованих вірусом SARS-CoV-2 досягла 79 696 осіб.

 

Уряд Анґели Меркель самовіддано бореться з епідемією COVID-19.  І найголовніше, що суспільство підтримує своїх очільників у цій боротьбі. Це чітко засвідчує свіжа соціологія. Майже дві третини німців, котрі мають право голосу (72 відсотки), задоволені або й дуже задоволені тим, як Берлін бореться з коронавірусом. Такими є результати опитування громадської думки, яке провів у перші дні квітня соціологічний інститут Deutschlandtrend. Лише менше третини респондентів висловилися критично про антикоронавірусну боротьбу німецького уряду.

 

Стрімко зросли також і загальні урядові рейтинги. Зважте, якщо на початку березня лише 35 відсотків німців були задоволені роботою урядової «Великої коаліції» (ХДС/ХСС і СДПН), а 65 відсотків висловлювалися про неї негативно, то нині все помінялося з точністю до навпаки. Згідно з опитуванням Deutschlandtrend, нині 63% громадян ФРН задоволені діяльністю уряду і лише 29% незадоволені. Це взагалі – рекордні числа, найбільша підтримка роботи уряду за всю історію опитувань Deutschlandtrend, які проводять от уже 23 роки.

 

І що цікаво: роботою «Великої коаліції» задоволені не лише прихильниками християнських демократів і соціал-демократів, а й більшість симпатиків опозиційної Вільної демократичної партії та «зелених». Навіть серед електорату Лівої партії половина респондентів підтримує роботу уряду. Виняток становлять лише виборці ксенофобської партії «Альтернатива для Німеччини» – там лише кожен шостий висловив підтримку уряду «Великої коаліції».

 

Такі настрої, звісно, відчутно вплинули на партійні рейтинги. Згідно з результатами опитування Deutschlandtrend, якби вибори проходили найближчим часом, то партії «Великої коаліції» сумарно здобули б абсолютну більшість. Причому винятково завдяки зростанню рейтингів християнських демократів. Нині 34 відсотки німецьких виборців проголосували б за ХДС/ХСС. А це зростання рейтингу на сім процентних пунктів у порівнянні з опитуванням місяцем раніше.

 

 

Водночас, згідно з опитуванням, теж урядова СДПН не отримала б жодної користі від позитивної тенденції. За соціал-демократів проголосувало б лише 16% виборців – рівно стільки ж, скільки й місяць тому.

 

Щоправда, свою чималу частку бонусів зумів підібрати соціал-демократ Олаф Шольц (Olaf Scholz), котрий очолює Міністерство фінансів в уряді Анґели Меркель й одночасно є віцеканцлером. Згідно з результатами опитування Deutschlandtrend, 63 відсотки німців задоволені його роботою. Таким чином рейтинг популярності Шольца за місяць зріс на цілих 17 відсоткових пунктів.

 

Він майже наздогнав бундесканцлерку, рейтинг пані Меркель – 64 відсотки. Варто зазначити, що бундесканцлерка два тижні перебувала в карантині й керувала кабінетом віддалено, оскільки мала контакт із лікарем, у котрого виявили коронавірус. Щойно в п’ятницю, третього квітня, вона повернулася на своє місце праці в канцелярії.

 

 

Третю сходинку в табелі особистих рейтингів посідає міністр охорони здоров'я Єнс Шпан (Jens Spahn) з ХДС. Задоволення його роботою висловили 60 відсотків респондентів. Також Німеччина нагородила підтримкою рішучі дії з подолання пандемії прем'єр-міністра Баварії Маркуса Зьодера (Markusa Soedera ) з ХСС. 58% німців задоволені його роботою.

 

Цікаво, що рейтинг урядових партій і політиків підвищується на тлі зростання тривоги німців внаслідок пандемії коронавірусу. Ще місяць тому лише кожен четвертий німець боявся, що він чи його родина заразиться коронавірусом. Зараз такі страхи з’явилися у 51 відсотка німців. Причому цей страх не особливо залежить від віку. Наприклад, у віковій групі понад 65 років 53% бояться зараження, а серед людей до 40 років – 45%.

 

 

Але водночас німці нівроку довіряють своїм лікарям і лікувальним закладам. Дві третини респондентів мають високу або навіть дуже високу впевненість у німецькій системі охорони здоров’я, вважаючи, що лікарні та лікарі здебільшого вміють собі давати раду з коронавірусом. Хоча 37% респондентів все ж зізналися, що дуже бояться, що не кожен пацієнт зможе отримати належне лікування.

 

Німці також з великим розумінням сприйняли всі карантинні заходи, які запровадив уряд. Обмеження соціальних контактів, яке діє в Німеччині з 23 березня, безапеляційно акцептували 93 відсотки німців, незалежно від їхніх політичних уподобань.

 

А от зі застосунками для смартфонів, які полягають у відстеженні контактів людей, заражених коронавірусом, інакше. Менше половини респондентів користуються такою аплікацією. Інша половина рішуче відкидає таке рішення, а найбільшу стурбованість у них викликає захист особистих даних.

 

Що дійсно добряче турбує німців – то це невизначене соціально-економічне майбутнє. Економічний вимір пандемії турбує німців значно більше, ніж нинішні заборони та ризик зараження. 75% громадян боїться, значною чи дуже великою мірою, що економічна ситуація в Німеччині погіршиться через коронавірус. Кожен третій німець хвилюється, що погіршиться його особисте становище.

 

Однак Німеччина продовжує приймати заражених коронавірусом пацієнтів з Італії та Франції. Таким чином німці засвідчують свою європейську солідарність та додають собі впевненості в майбутньому.

 

03.04.2020