Спалах коронавірусу: що далі?

 

Медики і науковці по всьому світу намагаються спинити поширення смертельного вірусу з китайського міста Вухань. Тисячі людей вже заразилися вірусом, який зумовлює важке захворювання дихальних шляхів. Кількість смертей станом на 30 січня становить 213 осіб і зростає з кожним днем. Того ж дня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила спалах інфекції надзвичайною ситуацією глобальних масштабів, що означає, що вірус може загрожувати одразу багатьом країнам і потребує скоординованої міжнародної реакції.

Ключові деталі про вірус і те, як він поширюється, досі залишаються невідомими, але, враховуючи досвід попередніх епідемій і те, що нам відомо про вірус, експерти роблять водночас оптимістичні і песимістичні прогнози.

 

Китайський уряд закрив на карантин цілі міста, які опинилися всередині епідемії. Утім, кількість заражень вже перевищила 9000 (переважно в Китаї). За одним сценарієм, вірус може інфікувати приблизно 39 тис. людей із 30 млн, які живуть у Вухані та його околицях. “Виглядає на те, що вірус вийшов з-під контролю в Китаї і поширився надто далеко, щоб китайська влада самотужки змогла його стримати”, — каже Ян Маккей, вірусолог з Університету Квінсленда у Брисбені (Австралія).

 

За оптимістичним сценарієм, превентивні заходи невдовзі почнуть діяти і кількість нових випадків піде на спад, — стверджує Бен Ковлінг, епідемолог з Університету Гонконгу. Утім, поки що незрозуміло, наскільки дієвими є карантинні заходи та маски для обличчя, які масово застосовують проти коронавірусу. Крім того, інкубаційний період становить 14 днів, тобто він є довшим, ніж тривалість більшості превентивних заходів.

 

За найгіршим сценарієм, кількість інфікованих в самому лише Вухані може перевищити 190 тисяч. Особливу засторогу викликають нові спалахи, які постійно виникають за межами Китаю. Вірус вже поширився у малі, локалізовані кластери у В’єтнамі, Японії, Німеччині та Сполучених Штатах, хоча влада змогла досить швидко ізолювати інфікованих людей. За межами Китаю станом на 30 січня зафіксували усього 100 випадків інфікування коронавірусом.

 

Якщо вірус постійно циркулює всередині спільноти, його називають ендемічним. Такими є, наприклад, віруси, які викликають грип і вітрянку в багатьох країнах, але спалахи цих захворювань тримають під контролем за допомогою вакцинації і ізоляції хворих вдома чи в стаціонарі.

 

Одне з важливих питань полягає в тому, чи цей коронавірус також залишиться ендемічним захворюванням. Як і у випадку грипу, це означає, що смерті будуть кожного року, поки вірус циркулюватиме і не буде створена вакцина проти нього. Його шанси стати ендемічним значно підвищує ситуація, коли люди ним заражені, але не мають симптомів.

 

На сьогодні вже було кілька випадків зараження від людей, які не виявляли жодних симптомів, але поки що не зовсім зрозуміло, наскільки поширені такі безсимптомні, або м’які, випадки і наскільки заразними є такі пацієнти. “Можливо, це вірус, який буде з нами протягом дуже тривалого часу або й навічно”, — каже Маккей.

 

Безсимптомне зараження — це одна з ознак, яка відрізняє цей вірус від спорідненого коронавірусу, який є збудником важкого гострого респіраторного синдрому (SARS), глобальний спалах якого відбувся у 2003 році. Але заразною при SARS людина стає лише тоді, коли вже потребує госпіталізації. Коли вогнища SARS в лікарнях вдалося погасити, зараження різко пішло на спад. На сьогодні немає даних, що вірус досі циркулює серед людей, — каже Маккей.

 

Якщо превентивні заходи виявляться ефективними і передача вірусу сповільниться настільки, що кожен інфікований заражатиме в середньому одну людину чи менше, епідемія незабаром вщухне.

 

Низку дослідників турбує те, що патоген мутує й почне поширюватися набагато швидше або з більшою ймовірністю викликатиме важкі симптоми захворювання. Сьогодні він небезпечний, як правило, для старших пацієнтів, особливо тих, які мають супутні захворювання, такі як діабет та хвороби серця, а також для людей зі слабким імунітетом. 36-річний чоловік з Вуханя без жодних попередньо відомих хронічних захворювань на сьогодні є наймолодшою жертвою вірусу.

 

Крістіан Андерсен, інфекціоніст з Дослідницького інституту ім. Е. Скріппс у м. Ла-Хойя (Каліфорнія), не особливо переживає через можливість, що вірус стане більш контагіозним. За його словами, віруси постійно мутують, що є частиною їхнього нормального життєвого чиклу, але, як правило, через ці мутації вони не стають більше заразними чи небезпечними. “Я не пригадую жодного випадку, щоб такі мутації відбулися з патогеном саме під час спалаху”, — каже Андерсен.

 

В ситуації, коли вірус “перескакує” від одних носіїв до інших — наприклад, від тварин до людей, — природно очікувати, що закони еволюції штовхатимуть його до кращого виживання у нових хазяїв. Проте це рідко, якщо взагалі коли-небудь, мало якийсь вплив на його контагіозність чи важкість спричинених ним симптомів. Більшість мутацій радше шкодять вірусу або не мають жодних ефектів, — стверджує Андерсен. Дослідження 2018 року мутацій SARS у клітинах приматів продемонструвало, що вони радше зменшили його вірулентність.

 

Дослідники вже встановили послідовність геному коронавірусу, а нові випадки захворювання постійно постачають генетичний матеріал, за яким вчені можуть простежити, як він мутує. “Віруси не змінюють своєї поведінки, якщо не змінюється їхній генетичний код”, — додає Маккей.

 

Смертність від вірусу, тобто пропорція кількості тих, хто ним заражається, до тих, хто від нього вмирає, поки що важко встановити однозначно, оскільки постійно надходить інформація про нові випадки. 213 смертей з приблизно 10 тисяч випадків зараження вказує на смертність на рівні 2-3%. Це набагато менше, ніж у SARS, який вбив приблизно 10% інфікованих. Тією мірою, як з’являється щораз більше інформації про м’які або безсимптомні випадки захворювання, рівень смертності можуть визнати ще нижчим, — каже вірусолог Марк Гарріс з Університету Лідса (Сполучене Королівство).

 

На сьогодні поки що не існує ефективних ліків проти вірусу. Тестують два лікарства проти ВІЛ, які здатні вражати білки, що допомагають коронавірусам реплікуватися. Відомі й інші ліки, які здатні виконувати ту саму функцію, а кілька міжнародних дослідницьких команд працюють над вакциною.

 

Кількість смертей також залежатиме від того, наскільки ефективно спрацює китайська система охорони здоров’я. Крапельниці та штучна вентиляція легень гарантують, що люди отримують достатньо рідини та кисню в той час, як їхня імунна система бореться з вірусом. Китай активно будує дві лікарні у Вухані, в яких розміщатимуть хворих. Великої небезпеки, однак, слід чекати у тому випадку, якщо вірус потрапить у країни зі слаборозвиненою медициною, наприклад, в Африку, — каже Санджава Сенанаяке, спеціаліст з інфекційних захворювань з Австралійського національного університету в Канберрі. Саме це було головною мотивацією для генерального директора ВООЗ Тедроса Адханома Гебрейєса оголосити глобальну надзвичайну ситуацію.

 

Якщо вірус далі поширюватиметься по світу, кількість смертей може бути суттєвою. 2-3% смертності — це хоч і менше, ніж у SARS, але однаково є досить високим показником для інфекційної хвороби, — каже Адам Карадт-Скотт, спеціаліст з безпеки у сфері здоров’я з Університету Сіднея (Австралія). Спалах грипу у 1918 році, відомого як “іспанка”, інфікував приблизно пів мільярда людей — третину населення світу того часу. При смертності 2,5% кількість жертв іспанки становила приблизно 50 млн людей. Скоріше за все, спалах китайського коронавірусу не спричинить такого апокаліптичного сценарію, адже він здебільшого не смертельний для молодих, здорових людей, — резюмує Камрадт-Скотт.

 

Dyani Lewis

Coronavirus outbreak: what’s next?

Nature, 31/01/2020

Зреферував Є. Л. 

02.02.2020