Бити байдики два тижні – втратиш форму

 

Навіть кілька днів без фізичної активності суттєво впливають на тіло. Якщо проходити щодня менше як 1 500 кроків, то суттєво зменшиться мязова та кісткова тканина, доводить дослідження. Водночас посилено відкладатиметься жир на талії та в м’язах. Тому, хто не хоче шкодувати про різдвяну вечерю, слід залишатися активним впродовж святкових днів, радять учені.




Зображення: Halfpoint/ iStock​.


 

Регулярна рухливість не лише сприяє фізичному здоров’ю, вона також помагає тримати у формі наш мозок та запобігає деменції. Крім того, спорт може протидіяти наслідкам повсякденного стресу і запобігає утворенню жирових відкладень. Тож маленькі грішки, зокрема зараз, у святкові дні, можуть принаймні частково компенсувати тривалі прогулянки.

 

Проте проблема полягає в тому, що якраз зараз, на Різдво, чимало людей не рухається достатньо. Навіть той, хто регулярно виконує спортивні вправи та гарно тренується, упродовж святкових днів перетворюється на лежня – в перервах між гостями, вечерями та розпаковуванням подарунків не залишається достатньо часу на руханку.

 

Але які наслідки цієї тимчасової нестачі фізичної активності? Чи достатньо цієї паузи, щоб нашкодити тілу? Це дослідили вчені на чолі з Джульєттою Норман (Juliette Norman) з Ліверпульського університету. До свого дослідження вони залучили 26 молодих та 21 старшого піддослідного. Напередодні всі учасники регулярно проходили 10 000 кроків щодня, тож були відносно у формі. У межах дослідження вчені впродовж двох тижнів обмежили активність учасників до 1 500 кроків на день.

 

Результат: навіть за цей незначний період нестача руху в піддослідних зумовила суттєві зміни у м’язах, кістках та в обміні речовин. І старші, й молодші учасники суттєво втратили м’язову масу, а вміст мінералів у їхніх кістках зменшився, повідомили науковці. Водночас суттєво збільшився жир у талії та всередині м’язів. Це додатково послабило м’язи та позбавило їх сили.

 

У старших учасників у результаті байдикування проявилися ще й інші наслідки: після двох тижнів з 1 500 кроками на день значно гірше до тканин через кров надходив кисень, погіршилися також функції мітохондрій, клітинних електростанцій. Норман та її колеги розповіли: у старших людей це додатково призвело до вікової втрати сили та форми.

 

«Навіть за нетривалого байдикування можуть проявитися суттєві впливи на наше здоров’я – це важливо знати», – сказала Норман. Адже в старших людей м’язи та кістки вже й так ослаблені. Якщо до цього додається ще й тимчасова фаза неактивності через хворобу або свята, слабкість проявляється дужче.

 

Тож науковці рекомендують: якщо не хочеться рухатися, а диван манить – навіть під час святкових днів потрібно здійснювати принаймні тривалу післяобідню прогулянку. «Ми заохочуємо людей проходити принаймні 10 000 кроків щодня, адже цього достатньо, щоб протидіяти скороченню м’язів і росту жирових відкладень», – каже Норман.

 

 

Nadja Podbregar

Schon zwei Wochen Faulsein machen schwach

The Physiological Society, 23/12/2019

Зреферувала С. К.

03.01.2020