Вітамінний коктейль проти деменції?

 

Тривале дослідження засвідчило: вітаміни й мікроелементи можуть принаймні затримати розвиток розумової дегенерації в літньому віці. Літні піддослідні, які впродовж трьох років приймали вітамінно-мінеральний коктейль, мали значно кращі пам'ять і розумову працездатність, ніж група плацебо. У середньому за цей час розумова деградація затрималася на 1,8 року. Однак, зазначає команда вчених, перш ніж рекомендувати вітаміни всім, необхідні наступні дослідження.

 

 

Поки що хворобу Альцгеймера й інші види деменції, що проявляються в літньому віці, неможливо ні вилікувати, ні зупинити. Дослідження, спрямовані на вивчення дії спеціальних активних речовин, котрі мали б протидіяти утворенню амілоїдних бляшок, що ушкоджують мозок, поки невтішні. Наявні методи лікування можуть у кращому разі сповільнити деградацію розумового стану. Теоретично помогти може цільове забезпечення літніх людей певними вітамінами й мікроелементами: дослідження вже виявляли позитивний вплив окремих вітамінів, зокрема вітаміні D та групи В, і поживних коктейлів, хоча результати залишаються суперечливими.

 

Тепер уперше з'явилися результати тривалого дослідження за участі групи-плацебо: команда на чолі Лаури Бейкер (Laura Baker) з Університету Вейк Форест у Північній Кароліні впродовж трьох років вивчала, чи може щоденний прийом вітамінно-мінерального коктейлю зупинити або відкласти розумову деградацію у літніх людей.

 

Близько 2000 чоловіків і жінок у віці понад 65 років на початку дослідження пройшли низку когнітивних тестів, завдяки яким учені оцінили їхню пам’ять та інші розумові здібності. Впродовж трьох років частина піддослідних щодня приймала спеціально розроблений полівітамінний препарат, що містив вітаміни А, D, Е і К, різні вітаміни групи В, мінеральні мікроелементи, а також лютеїн і лікопін. Порівняльна група отримувала препарат плацебо без активних речовин. Щороку всі піддослідні повторно проходили когнітивні тести.

 

Виявилося, що розумова працездатність літніх людей, які щодня приймали вітамінно-мінеральний коктейль, знижувалася повільніше, ніж у групі, що приймала плацебо. “В середньому три роки приймання полівітамінів сповільнили процес розумового старіння на 60% – що відповідає приблизно 1,8 року, – повідомляють Бейкер і її колеги. – Це перше свідчення когнітивного ефекту полівітамінів у довготривалому плацебо-контрольованому дослідженні за участі літніх людей”.

 

Особливо вираженим ефект був серед літніх людей, котрі вже на початку дослідження страждали від серцево-судинних захворювань. “Особи, які приймали коктейль, у цій підгрупі продемонстрували стійке зміцнення своїх когнітивних функцій, натомість група-плацебо продемонструвала зниження розумових здібностей із першого року”, – повідомляють дослідники. Це узгоджується з тим фактом, що серцево-судинні пацієнти мають підвищений ризик деменції і зазвичай нижчий вміст мікроелементів в організмі.

 

Але дослідницька група застерігає літніх людей від самостійного приймання полівітамінних добавок у великих кількостях. “Рекомендувати щоденно вживати вітамінні коктейлі ще зарано, –сказала Бейкер. – Наші результати перспективні, та ми потребуємо наступних досліджень у більших і різноманітніших групах. Передусім ми повинні також зрозуміти, чому цей полівітамінний комплекс підвищує розумову працездатність у літніх людей”.

 

Дослідження також виявило, що позитивний ефект вітамінно-мінерального коктейлю втратив динаміку через два роки: на третьому році група, котра приймала вітаміни, хоч і демонструвала кращі показники, ніж група-плацебо, але її когнітивні показники знижувалися. “Поки немає більше даних, потрібно зі своїми лікарями обговорювати переваги і ризики приймання полівітамінів”, – наголосила Марія Каррільйо (Maria Carrillo) з Асоціації Альцгеймера.

 

 

Nadja Podbregar

Vitamin-Cocktail gegen Demenz? 

Alzheimer’s & Dementia, 15.09.2022; doi: 10.1002/alz.12767,

Зображення: SiberianArt/ Getty images

26.09.2022