Жінки старіють інакше, ніж чоловіки

 

Ліки можуть по-різному впливати на жінок і чоловіків. Це стосується і найбільш перспективного на сьогоднішній день антивікового препарату рапаміцину, розповіли дослідники з Інституту біології старіння імені Макса Планка в Кельні та Університетського коледжу Лондона. Вони виявили, що препарат подовжує життя лише самок плодової мухи, але не самців. Крім того, тільки у кишківнику самок рапаміцин сповільнював розвиток вікових патологічних змін. Дослідники припускають, що біологічна стать може бути визначальною для ефективності препаратів, котрі омолоджують.

 

 

Зображення:  K. Link.

 

Середня тривалість життя жінок значно вища, ніж чоловіків. Однак жінки частіше страждають від вікових захворювань та небажаної побічної дії ліків. “Наша довгострокова мета полягає в тому, щоб чоловіки жили так же довго, як жінки, а літні жінки залишалися такими ж здоровими, як літні чоловіки. Але для цього нам потрібно зрозуміти, чим зумовлені ці відмінності”, – пояснив один із провідних авторів дослідження Ю Сюань Лю (Yu-Xuan Lu).

 

В експерименті самцям і самкам плодових мушок давали приймати препарат для омолодження рапаміцин, щоби вивчити його вплив на різні біологічні статі. Рапаміцин є інгібітором росту клітин та регулятором імунітету, який зазвичай використовують у терапії раку та після трансплантації органів. Учені виявили, що у самок мух рапаміцин подовжує тривалість життя і сповільнює вікові кишкові захворювання. Проте в самців мух цього ефекту не помітили.

 

Науковці також з’ясували: у клітинах жіночого кишківника рапаміцин посилював аутофагію – клітинну систему переробки застарілих та пошкоджених частин. Однак клітинам чоловічого кишківника вже властива аутофагія високої інтенсивності, тож її неможливо додатково посилити рапаміцином.

 

Цей ефект препарату дослідники також підтвердили на мишах. У самок мишей після лікування рапаміцином підвищувалася активність аутофагії. “Попередні дослідження виявили, що самки мишей реагують на рапаміцин сильніше, ніж самці. Тепер, завдяки дослідженням на мухах, ми з'ясували причину цієї відмінності”, – розповів Ю-Сянь Лю.

 

Біологічна стать може бути визначальним чинником, котрий визначає ефективність препаратів для омолодження. Розуміння гендерних процесів, які зумовлюють реакцію на ліки, дасть змогу покращити розробку персоналізованих методів лікування”, –пояснила Лінда Партридж (Linda Partridge), керівник дослідження.

 

 

Altern Frauen anders als Männer?

mpg.de, 29/11/ 2022

11.12.2022