Україна і Росія досягли принципової згоди щодо газового контракту і $3 млрд.

 

Україна та Росія досягли принципової згоди щодо угод про тразит газу і наразі чекають політичного узгодження домовленостей.

 

Про це повідомив комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, підсумовуючи перший день переговорів. У п'ятницю переговори тривають в Мінську.

 

"Закінчили черговий раунд переговорів у двосторонньому (з РФ) та тристоронньому (з ЄС) форматі щодо продовження транзиту газу у відповідності до європейських правил. Напрацьовані основні принципи угод, які потребують додаткового узгодження на політичному рівні. Після цього питання буде в імплементації цих угод на різних рівнях", – написав Вітренко.

 

Представник України запевнив, що "Нафтогаз" займає "максимально конструктивну" позицію і Україна "ще раз підтверджує свою надійність як транзитер газу в Європу".

 

Заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович заявив у четвер увечері: Україна та Росія виходять на фінальний етап переговорів.

 

 

"Ми досягли угоди в принципі", – сказав Шефчович журналістам у Берліні за підсумками багатогодинних переговорів, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Досягнуті нами принципові домовленості завтра обговорять у столицях", – уточнив представник Єврокомісії.

 

З його слів, це "позитивні новини для Європи, Росії та України".

 

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель заявив: "Ми добре попрацювали, добре відпрацювали протокол, який наближає нас до вирішення".

 

"Протокол – у високому ступені готовності, він вимагає узгодження. Сподіваюся, що найближчим часом ми вийдемо на остаточні домовленості", – прокоментував міністр енергетики РФ Алєксандр Новак.

 

Міністерство енергетики та захисту довкілля України повідомило: перший раунд переговорів відбувся у Берліні, а другий раунд ітиме у Мінську (і Єврокомісія виступатиме дистанційно).

 

"Ми дотримуємося нашої позиції і незалежно від місця переговорів, незалежно від ситуації будемо відстоювати інтереси українців. Нам необхідно отримати справедливу оплату за транспортування газу Україні і забезпечити енергетичну безпеку в регіоні", – ідеться у коментарі Олексія Оржеля, поширеному у Facebook.

 

Частиною пакетної угоди щодо газу з Україною може стати виплата "Газпромом" $3 млрд, присуджених "Нафтогазу України" за рішенням Стокгольмського арбітражу, інформує аґенція "Інтерфакс" з покликом на джерело в російській делегації.

 

Аґенція Reuters підтверджує: Росія погодилася виплатити борг.

 

Раніше українські офіційні особи заявляли про те, що Україна може отримати борг "натурою", тобто газом.

 

20.12.2019