Mikroelektronika і SoftServe впроваджуватимуть e-квиток у Львові

 

Переможцем тендера у впровадженні електронного квитка у Львові визнано консорціум двох компаній – «Mikroelektronika spol s r.o.» та «SoftServe – Municipal Technologies LLC». Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

 

 

11 грудня 2019 року замовник (ЛКП «Львівавтодор») запросив переможця тендера до підписання контракту на впровадження автоматизованої системи оплати проїзду у Львові. Зараз триває підготовка документів для підписання договору з переможцем, в якому буде прописано послідовність дій у впровадженні автоматизованої системи обліку проїзду в громадському транспорті міста.

 

Як розповів прессекретар ЛКП «Львівавтодор» Олексій Хміль, замовник проєкту оцінював цінові пропозиції учасників за сумою таких позицій: вартість впровадження проєкту; вартість обслуговування та підтримки системи впродовж 10 років після завершення гарантійного періоду. За цими показниками меншу ціну запропонував чесько-український консорціум «Mikroelektronika spol s r.o.» та «SoftServe – Municipal Technologies LLC», обійшовши консорціум естонських компаній «Ріданго» та «Дател».

 

За словами заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрія Білого, пропозиція переможців була меншою майже на 2 млн євро.

 

«На рівні тендерної документації, на рівні вимог до пропозицій було визначено три складові: перше – це вартість впровадження проєкту (обладнання, розмитнення, встановлення обладнання тощо), друге – це обслуговування (сервіс, який потрібен на 10 років), і третє – це ліцензія.

 

Основна різниця між двома пропозиціями є в тому, що «Mikroelektronika» та «SoftServe» розробляють програмне забезпечення і передають його у власність міста, а «Ріданго» та «Дател» надають своє програмне забезпечення, за яке місто мало б сплачувати щорічно близько 360 тис. євро. І загальна вартість платежів за ліцензію становить 3,6 млн євро за 10 років. І в майбутньому також ми б платити ліцензію за цей програмний продукт», – зазначив Білий.

 

 

«Починаємо тиждень з хороших новин. Маємо переможця тендера із впровадження електронного квитка у Львові. Це консорціум Mikroelektronika та SoftServe. Вони запропонували найкращі умови за принципом ціна-якість. Вартість системи на 10 років –11,6 млн євро. Е-квиток кредитує Європейський банк реконструкції та розвитку. Банк уже завершив перевірку та акцептацію підрядника. Далі підписуємо контракт і впроваджуємо електронний квиток. Важливим критерієм у виборі підрядників став насамперед досвід впровадження таких проєктів у інших країнах. І він успішний», – зазначив на своїй fb-сторінці мер Львова Андрій Садовий. 

 

Відповідно до графіку, процедура підписання договору мала б тривати до місяця. Хоча в ЛКП «Львівавтодор» сподіваються, що його вдасться підписати вже до кінця цього року. У договорі пропишуть і графік впровадження автоматизованої системи. Андрій Білий має надію, що період тестової експлуатації системи почнеться вже 2020 року.

 

Для довідки:

 

Чеська Mikroelektronika – експерт у виготовленні обладнання та розробці систем для е-квитка, успішно реалізувала цей сервіс у Чехії та низці країн Європи, Азії і Південної Америки.

 

SoftServe – найбільша глобальна ІТ-компанія з українським корінням, надає послуги консалтингу та розробки програмного забезпечення для сотень компаній у США та країнах ЄС.

 

У рамках співпраці над цим проєктом SoftServe буде залучений до роботи над низкою програмних продуктів для управління сервісом, а також розроблятиме мобільну та веб-аплікації для мешканців міста.

 

Львівський е-квиток працюватиме за принципом Account Based, коли вся інформація про поїздки буде зберігатися на сервері й у персональних кабінетах мешканців. Завдяки тому, що всі перевізники будуть інтегровані до однієї системи, мешканцям мало б бути простіше не лише оплачувати за проїзд, а й планувати поїздки. Мобільний додаток дозволить відстежувати рух громадського транспорту, будувати оптимальний маршрут тощо. Водночас розрахуватися за проїзд можна буде з допомогою мобільної аплікації, розумного годинника, банківської картки чи QR-коду.

 

Окрім зручнішої системи користування громадським транспортом, е-квиток має зробити прозорим процес взаємодії з перевізниками. Зокрема, дозволить збирати точні дані про те, скільки пільгових пасажирів (пенсіонери, студенти) користувалися послугами громадського транспорту у певний період часу.

 

Е-квиток також може бути об’єднаний з іншими персональними даними мешканців, на зразок картки львів’янина.

 

Нагадаємо, проєкт «Автоматизована система оплати проїзду у громадському транспорті м. Львова» (далі АСОП) включає проєктування, постачання, налагодження й обслуговування автоматизованої системи оплати проїзду, автоматизованої системи визначення місця перебування транспортних засобів, системи інформування пасажирів.

 

Проєкт АСОП реалізують із залученням коштів ЄБРР. Загальна максимальна проєктна вартість – 11,2 млн євро (10 млн євро – кредит ЄБРР, 1,2 млн євро – місцевий внесок). Консультантом виступає австрійська компанія iC Conculenten.

 

Тендер було розпочато в березні 2017 року. Через відсутність консультантів його призупинили й повторно відновили в листопаді 2018 року.

 

Проєкт АСОП включає також:

 

гарантійний період 24 місяці;

післягарантійне обслуговування та підтримку 5 років із можливістю продовження на наступні 5 років.

 

Систему оплати проїзду мають одночасно запроваджувати в усьому транспорті – і комунальному, і приватному.

 

Проєкт АСОП передбачає, крім самої системи оплати, також систему диспетчеризації громадського транспорту, інформування пасажирів. Буде розроблено мобільні додатки та веб-сайт, на яких пасажири зможуть планувати свої поїздки та оплачувати проїзд.

 

 

Електронний квиток матиме назву «ЛеоКарт».

 

 

16.12.2019