У львівську Ратушу передали Вифлеємський вогонь миру.


Сьогодні представники Львівського осередку Національної скаутської організації «Пласт» та організації «Скаутство Європи в Україні» передали міському голові Львова Андрію Садовому та працівникам Львівської міської ради Вифлеємський вогонь миру. Про це інформує пресслужба ЛМР.

 

 

Вогонь запалили в кабінеті мера, де він горітиме впродовж різдвяних свят. Також вогонь постійно горітиме в капличці (каб. 116) Львівської міськради, тож усі охочі зможуть запалити там свої свічки від лампадки з вогнем. Каплиця буде відчинена й у будні, й у вихідні.

 

Уже 18 грудня на площі біля Оперного театру, під час офіційного відкриття новорічної ялинки, Львівський осередок Національної скаутської організації «Пласт» передасть Вифлеємський вогонь миру громаді міста. Тож вогник у лампадках розійдеться серед мешканців Львова.

 

«Маємо таку почесну місію – щороку брати вогонь із Вифлеєма й передавати його громаді міста. Й не тільки біля ялинки, в нас є ціла мережа закладів, інституцій, які очікують на цей вогонь. Маємо гарну традицію – починати з міської ради, але від сьогодні пластуни поширюватимуть цей вогонь по школах, церквах, сиротинцях, різних інституціях.

 

 

Цей вогонь дуже символічний тим, що світло є символом тепла, любові, добра, яким ми ділимося. Так пластуни нагадують про те, наскільки важливо робити добрі справи і наскільки просто ділитися добром», – зауважила Анастасія Слюсаренко, керівниця «Пласту» у Львові.

 

Для довідки:

 

Вифлеємський вогонь миру – щорічна міжнародна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, яка полягає в поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.

 

В Україні з 1998 року вогонь, що символізує мир, любов та добро і символічно об’єднує всіх українців, поширюють пластуни – українські скаути. Щороку пластуни передають Вифлеємський вогонь миру громадам міст, лікарням, школам, сиротинцям, державним установам по всій Україні. З початком російсько-української війни пластуни передають Вифлеємський вогонь миру й різдвяні подарунки українським захисникам у зону бойових дій на сході України. 2018 року пластуни передали символічний Вогонь митрополиту ПЦУ Епіфанію.

 

Акцію започаткувала 1988 року Австрійська телерадіокомпанія як благодійний вчинок – донести світло з символічного місця народження Ісуса Христа тим, хто святкує Різдво поза домом – у лікарнях, сиротинцях тощо. Того самого року ініціативу підхопили скаути Відня, а основним ініціатором виступив скаутський провідник Бертль Ґрюнвальд (нім. Bertl Grünwald).

 

До Європи Вогонь з Вифлеєма наприкінці листопада привозять літаком у спеціальному контейнері австрійські скаути, а вже від Відня він мандрує з рук у руки, так званою «скаутською естафетою», всією Європою. Від Австрії, через Словаччину та Польщу, в середині грудня Вогонь потрапляє і в Україну, де ним опікується найбільша скаутська організація України – Пласт.

 

Вифлеємський вогонь завжди був передвісником свят, затишку і всього теплого, з чим асоціюється Різдво. Упродовж останніх років для багатьох вогонь з Вифлеєма став доповненням під час святкування Різдва Христового. Люди запалюють ним свічки на Святу Вечерю. Традиційно Вогонь зберігають у церкві до Йордану, а потім його можна погасити. Люди можуть брати вогонь на кожну Святу Вечерю.

 

16.12.2019