"Це дуже болить": Міністр ветеранів прокометувала арешти у "справі Шеремета".

 

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда заявила про те, що Українська держава сильно втратить унаслідок втягнення ветеранського та добровольчого руху у "справу Шеремета". Пані Коляда сподівається на те, що слідчі мають переконливу доказову базу, інакше втрати будуть іще більшими.

 

 

Про це міністр ветеранів написала на своїй сторінці у Facebook.

 

“З огляду на чутливість теми, суспільну значимість фігури самого Павла Шеремета, а також фігур обвинувачених, рівень доказової бази має бути абсолютно переконливим. Для всіх. У разі, якщо виникатимуть найменші сумніви у адекватності звинувачень, репутаційні ризики держави будуть збільшені у рази”, – підкреслила міністр.

 

Вона наголосила, що в цій справі слід дотриматися принципів верховенства права та презумпції невинуватості, а міру вини кожного з обвинувачених визначить тільки суд.

 

Оксана Коляда просить чиновників, правоохоронців, журналістів, ветеранів, волонтерів слідкувати за формулюваннями, вивіряти кожне слово, коли вони дають оцінку людям та діям. “Є правові рамки, а є ще морально-етичні”, – додала вона.

 

На переконання міністра, держава має докласти всіх зусиль, щоб розслідувати вбивство Павла Шеремета. “Мінветеранів буде виконувати свої прямі функції стосовно бенефіціарів. Ми готові надати весь спектр правової допомоги, не даючи при цьому оцінку справи по суті”, – написала Коляда.

 

Урядовець зазначила, що особисто знає Влада та Інну Грищенко, Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко, Яну Дугарь. “Всі вони – визнані авторитети у ветеранському та волонтерському русі. Перебіг справи, обвинувачення – все це дуже болить особисто мені”, – підкреслила міністр.

 

Коляда вважає, що публічність процесу є великим плюсом, оскільки всі зацікавлені сторони мають змогу слідкувати за перебігом і давати свою оцінку, вживати відповідних дій. Водночас, оскільки всі обвинувачені є беззаперечними авторитетами у ветеранському і волонтерському русі, додала вона, відділити справу від образу усього руху вже не вдасться. “Чим би не закінчилась ця справа – програє держава, насамперед репутаційно”, – вважає міністр.

 

Минулого тижня у "справі Шеремета" заарештували музиканта, колишнього бійця Сил спеціальних операцій Андрія Антоненка та волонтерку й хірурга Юлію Кузьменко, котрих підозрюють у встановленні вибухівки під автомобілем Павла Шеремета. Також суд посадив під домашній арешт військову медсестру Яну Дугарь.

 

16.12.2019