Сенат США схвалив резолюцію про визнання геноциду вірмен.

Туреччина засудила цю ініціативу американських законодавців.

 

 

Сенат США одностайно схвалив резолюцію, в якій масове вбивство вірмен в Османській імперії на початку 20 століття було визнано геноцидом. Про це повідомило радіо Voice of America. У жовтні документ був схвалений Палатою представників Конґресу. Тоді за резолюцію проголосували 405 з 435-ти конґресменів від обох партій, проти – лише 11.

 

Сенатор-демократ Боб Менендес і його колега, республіканець Тед Круз неодноразово вносили резолюцію на обговорення, однак раніше її блокували інші сенатори, прихильники президента Дональда Трампа. Згідно з документом, влада США повинна «вшанувати пам'ять загиблих вірмен шляхом офіційного визнання геноциду, відкидати спроби асоціювати уряд країни зі запереченням геноциду вірмен або будь-якого іншого геноциду, сприяти правильному сприйняттю трагічних подій кінця XIX-початку XX століть».

 

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян визнав закон «епохальним». «Резолюція Сенату США – це перемога справедливості і правди. Від імені вірменського народу в усьому світі я висловлюю глибоку вдячність Сенатові за цей знаменний закон. Це данина пам'яті 1,5 млн жертв першого геноциду XX століття і сміливий крок в просуванні програми запобігання геноциду», – написав у Twitter Нікол Пашинян. Своєю чергою, вірменський міністр закордонних справ Зограб Мнацаканян подякував авторам резолюції та іншим сенаторам. «Це рішення є вирішальним кроком на шляху до справедливості, правди і визнання геноциду вірмен, це данина пам'яті жертв і їхній гідності. Ми дякуємо сенаторам Робертові Менендесу, Тедові Крузу і всім членам Сенату США», – написав він у Тwitter.

 

Водночас Туреччина засудила цю ініціативу американських законодавців, зроблену рівно через місяць після офіційного візиту до Білого дому турецького президента Таїпа Реджепа Ердоґана, котрий має особливі відносини з президентом США Дональдом Трампом на тлі зростаючих проблем між двома країнами – членами НАТО. Голова управління зі зв'язків адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун заявив, що резолюція американського Сенату загрожує майбутньому двосторонніх відносин між Туреччиною і США. Він наголосив, що «санкції і загрози не завадять Туреччині захищати інтереси національної безпеки».

 

Нагадаємо, що в середу, 11 грудня, комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який передбачає запровадження санкцій проти Туреччини за придбання російських ЗРК С-400 і військове вторгнення в Північну Сирію. Санкції проти Анкари підтримують як демократи, так і республіканці. У відповідь Анкара пригрозила Вашінґтону своїми штрафними заходами.

13.12.2019