Начальник із Міноборони вважає, що ЗСУ і бойовикам буде просто "реінтеґруватися".

 

Генеральний штаб Збройних сил України ініціював службове розслідування щодо заяв начальника Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексія Ноздрачова на тему порозуміння з бойовиками і відмежувався від його позиції, висловленої напередодні під час конференції.

 

 

"Оціночні суб’єктивні судження, у тому числі політичного характеру, які висловлені були 12 грудня полковником Олексієм Ноздрачовим під час круглого столу в Національному інформаційному агентстві «Укрінформ» – не є позицією Генерального штабу та Збройних сил України. Начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України полковник Олексій Ноздрачов не мав повноважень оприлюднювати будь-які заяви, що виходять за межі його службових обов’язків та компетенції очолюваного ним підрозділу", – наголосили у Генштабі.

 

Командування обіцяє оприлюднити підсумки розслідування щодо заяв Ноздрачова.

 

12 грудня під час "круглого столу" на тему “Національна стійкість: нові підходи у вирішенні старих проблем” полковник Ноздрачов заявив: "Питання реінтеграції – це, в першу чергу, питання безпеки. Я вас хочу запевнити, що військовий і військовий росіянин, які проти нас воювали і продовжують воювати, і навіть ті військові, які є у формуваннях [окремих районів] Донецької і Луганської областей, якщо буде прийнято політичне рішення і імплементоване, вони реінтегруються дуже швидко. Тому що все ж таки, крім національної ідеї, існують військові традиції. І порозумітись військовим росіянам і військовим українцям, навіть якщо вони були ворогами, краще. Але не забувайте, що існують праворадикальні рухи, які державою не контролюються – державою (не будемо вдаватися в деталі). Беремо загальну картинку: праворадикалізм зараз випущений безконтрольно і немає (крім спеціальних служб) державної політики щодо реінтеграції саме цих ветеранів (а іноді не завжди ветеранів, а іноді не завжди людей, які піклуються про безпеку держави) до державної політики та реінтеграції до ініціатив", – сказав полковник.

 

Пізніше Ноздрачов написав на своїй сторінці у Facebook, що його зле витлумачили, а також висловив жаль, що громадськість не звернула увагу на його ініціативи щодо суспільної реінтеграції.

 

"На жаль, ідеї національної згуртованості заради перемоги не набули поширення, а вирвані з контексту слова були перекручені та набули не вартої уваги, що ще раз підтверджує мої переконання щодо великого обсягу роботи, який ми повинні виконати для розбудови стійкого українського суспільства", – виправдовується полковник.

 

 

Згодом Ноздрачов таки попросив пробачення за свої слова.

 

"Я допустив велику помилку, некоректно висловившись стосовно ветеранів і військовослужбовців, що виконують завдання у боротьбі з російською агресією. Я відверто помилився у своїх висловлюваннях і прошу мені пробачити цю помилку... Моя особиста позиція є патріотичною та підтверджена діями з перших днів війни. Сказане мною не є відображенням того, що я хотів донести", – заявив Олексій Ноздрачов.

 

13.12.2019