Консервативна партія здобула на виборах більшість у парламенті.

Відтак справа Brexit вважається фактично вирішеною.

 

 

На позачергових парламентських виборах у Великій Британії, які відбулися 12 грудня, Консервативна партія прем'єр-міністра Бориса Джонсона здобула переконливу перемогу. За даними на сьому годину ранку (за Ґринвічем) торі отримали 364 з 650 місць у Палаті громад. Це на 47 мандатів більше, ніж у попередньому складі парламенту. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Головні конкуренти консерваторів лейбористи на чолі з Джеремі Корбіним здобули 203 мандати, втративши таким чином 59 багнетів. Це найгірший результат лейбористів за всю історію. Джеремі Корбін визнав поразку і пообіцяв незабаром полишити посаду голови партії.

 

 

Далі результати такі: Шотландська національна партія – 48 мандатів (+13), Ліберально-демократична партія – 11 мандатів (-1), Північноірландська демократична юніоністська партія – 8 (-2), Партія Уельсу – 4, «зелені» – 1. Під питанням на даний момент залишається приналежність тільки одного мандата.

 

 

Борис Джонсон заявив, що його уряд отримав «потужний мандат на реалізацію Brexit». Він пообіцяв «об'єднати країну і зосередити увагу на пріоритетах британського народу». Завдяки абсолютній більшості в Палаті громад Джонсон тепер зможе провести через парламент узгоджений з Брюсселем договір про умови і порядок виходу Великої Британії зі складу Європейської Унії. Британський уряд планує реалізувати Brexit до 31 січня 2020 року.

13.12.2019