Німеччина звинуватила Путіна у спробі виправдати вбивство в Берліні.

МЗС ФРН також закинуло російському президентові брехню під час пресконференції в Парижі.

 

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас (Heiko Maas) спростував слова президента Росії Володимира Путіна про реакцію ФРН на спробу Москви домогтися екстрадиції колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі, убитого влітку в Берліні. «Твердження президента РФ про те, що неодноразові запити Москви на видачу Хангошвілі не знайшли взаєморозуміння у німецьких колег, звучать безглуздо і схожі на спробу виправдання злочину», — заявив німецький міністр у програмі телеканалу ZDF Maybrit Illner пізно ввечері в четвер, 12 грудня. Офіційний Берлін раніше спростував слова Путіна про звернення Росії до ФРН з таким запитом.

 

Нагадаємо, що Володимир Путін дев’ятого грудня прокоментував вбивство в Берліні на пресконференції в Парижі, де проходив саміт в «нормандському форматі» щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Путін назвав убитого «бойовиком» і «кривавою людиною». Він відкинув звинувачення в тому, що до вбивства Хангошвілі могли бути причетні російські спецслужби, наголосивши, що «це бандитське середовище, і там може статися все, що завгодно».

 

Зелімхан Хангошвілі був застрелений у берлінському парку «Малий зоопарк» (Klenier Tiergarten) у центрі Берліна 23 серпня. Громадянин Грузії був польовим командиром під час другої чеченської війни. Влада Росії оголосили його в розшук за звинуваченням у тероризмі. Хангошвілі виїхав до Німеччини після того, як 2015 року на нього в Грузії було вчинено черговий замах.

 

Ймовірного вбивцю Хангошвілі затримали в Берліні того ж дня завдяки свідченням очевидців. Ним виявився чоловік з російським паспортом на ім'я Вадима Соколова.

 

Розслідування вбивства взяла на себе Федеральна прокуратура Німеччини. Таке відбувається лише за підозри, що до злочину причетні спецслужби іншої держави. Як повідомила пресслужба відомства, німецькі слідчі органи перевірять підозри в можливій причетності державних органів РФ або Чечні до організації вбивства Хангошвілі.

 

Вбивство вже спричинило дипломатичний скандал. Уряд Німеччини вислав двох співробітників посольства Росії в Берліні. Німецьке зовнішньополітичне відомство у своїй заяві зазначає, що ці два російські дипломати були оголошені персонами нон ґрата, оскільки російська влада, попри регулярні й наполегливі вимоги, не надала достатнього сприяння в розслідуванні вбивства в берлінському парку «Малий зоопарк». Росія у відповідь оголосила персонами нон ґрата двох співробітників амбасади Німеччини в Москві.

13.12.2019