Франківськ і Львів «дружитимуть» палацами Потоцьких.


 

Обмін досвідом та інформацією, реалізація спільних проєктів, проведення різноманітних спільних заходів – про ці напрями співпраці домовилися івано-франківське комунальне підприємство «Простір інноваційних креацій "Палац"» і Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького. Під опікою останньої перебуває, зокрема, львівський палац Потоцьких. Тому Івано-Франківськ і Львів відтепер «дружитимуть палацами», – йдеться на fb-сторінці Палац Потоцьких «Простір інноваційних креацій "Палац"».

 

У підписанні меморандуму про співпрацю у сфері розвитку культури та збереження культурної спадщини 5 грудня взяли участь директор комунального підприємства «Простір інноваційних креацій "Палац"» Володимир Гайдар та директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк.

 

 

Як зазначено в меморандумі, основною метою співпраці є обмін досвідом та інформацією у сфері історичних, історико-архівних, генеалогічних, археологічних та інших наукових досліджень, що стосуються комплексу колишнього палацу Потоцьких у Івано-Франківську та палацу Потоцьких у Львові.

 

Також у документі йдеться про проведення спільної діяльності з пошуку та залучення інвестицій для реалізації спільних проєктів, зокрема про організацію та проведення науково-практичних і культурно-видовищних заходів.

 

Меморандум набув чинності з моменту його підписання.

 

 

Для довідки:

 

Комплекс палацу Потоцьких в Івано-Франківську був збудований у 1672–1682 рр., його добудовували у 1980-х. Є об'єктом охорони культурної спадщини, охороняється державою.

 

Палац звів польський коронний гетьман Анджей Потоцький для себе й родини. Спершу палац використовували як місце проживання, а в радянські часи тут діяв військовий госпіталь.

 

З 2004 р. до 2017 р. комплекс перебував у приватній власності. Споруди не використовувалися й не отримували належного догляду. За цей період будівлі зазнали найбільших руйнувань. З 2014 року на території комплексу за громадської ініціативи періодично проводили культурно-мистецькі акції: фестивалі, воркшопи, мистецькі презентації – щоб привернути увагу громадськості міста та влади до культурної спадщини, її унікальності та можливості пристосування до сучасного життя міста.

 

Наприкінці 2017 року комплекс споруд колишнього палацу Потоцьких передали у власність громади міста. Щоби зберегти та розвивати комплекс, було створено комунальне підприємство «Простір інноваційних креацій "Палац"».

 

Палац графів Потоцьких у Львові – одна з найцікавіших архітектурних пам’яток міста, розташований на вулиці Коперника, 15.

 

Палац спроєктував паризький архітектор Луї Довернь на замовлення графа Альфреда ІІ Потоцького, поціновувача французької архітектури. Граф Альфред II Юзеф Потоцький (1817–1889) – політик, намісник Королівства Галичини та Володимирії у 1875–1883 роках, отримав концесію на будівництво палацу 1888 року. Того самого року спілка львівських архітекторів почала його зводити. Cин Альфреда ІІ Роман Потоцький завершив будівництво палацу 1890-го. Останній його власник Альфред III (1886–1958) покинув палац після радянської окупації Львова 1939 року й більше не повертався.

 

Під час війни 1918–1919 років тут була резиденція місії Бартелемі – представництво Найвищої ради країн Антанти.

 

1919 року під час святкового параду у Львові на палац упав літак американського пілота Едварда Ґрейвса, пожежа знищила ліве крило будівлі. Ремонт і реставрація палацу тривали до 1931 р.

 

Після ІІ Світової війни тут розмістився Інститут геології та геохімії горючих корисних копалин АН УРСР. З 1975 р. будівлю використовували як Палац урочистих подій (Львівський міський РАЦС), у якому одружилося понад 130 тисяч пар.

 

2002 року місто передало палац Потоцьких Львівській галереї мистецтв. Після завершення реставрації 14 лютого 2007 року в палаці відкрили Музей європейського мистецтва XIV–XVIII століть – відділ галереї.

 

Зали першого поверху відтворюють палацові інтер’єри, на другому поверсі представлено одну з найбагатших збірок європейського мистецтва в Україні.

 

09.12.2019