ПЦУ надала Філарету достойне становище і дозволила очолити довічну місію.

 

Священний синод Православної Церкви України констатував завершення процедури ліквідації релігійної організації "Київська патріархія Української православної Церкви Київського патріархату" і відтак вирішив удостоїти Почесного патріарха ПЦУ Філарета належними умовами для життя та діяльності.

 

Про це йдеться у повідомленні Православної Церкви України.

 

 

"Враховуючи минулі особливі заслуги у розбудові Церкви та з метою забезпечення достойного становища Почесного патріарха Філарета після завершення процедури ліквідації релігійної організації «Київська патріархія Української православної Церкви Київського патріархату» та враховуючи позицію Почесного патріарха Філарета, – утворити релігійну організацію у складі Православної Церкви України у формі місії", – постановив синод.

 

"Почесний патріарх Філарет має право для пожиттєвого проживання і використання для своєї діяльності комплексу будівель за адресою місто Київ, вулиця Пушкінська, 36. Почесний патріарх Філарет має пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі міста Києва. Пожиттєве матеріальне утримання Почесного патріарха Філарета і фінансування релігійної організації у формі місії здійснюється за рахунок відрахувань від Володимирського собору міста Києва та добровільних пожертв", – ухвалив синод.

 

Пресслужба ПЦУ зазначає, що "неодноразово поширювані думки, нібито Православна Церква України «бажає викинути Патріарха Філарета на вулицю», не відповідають дійсності та безпідставно провокують непорозуміння серед віруючих та у громадськості".

 

Днем раніше офіційний сайт Київської єпархії ПЦУ, де-юре очолюваної Філаретом, опублікував звернення владики до українців, у котрому почесний патріарх закликає захистити і зберегти УПЦ Київського патріархату.

 

“Чому ми боремось за існування Київського патріархату? Тому що патріархат – це дійсно є незалежна Церква. Нам, Україні, потрібна незалежна Церква, а не залежна чи то від Москви, чи від Константинополя. Дорогі брати і сестри, громадяни України! Я звертаюсь до вас – хто чим може, допоможіть зберегти Київський патріархат! Допоможіть Україні, щоб вона мала свою незалежну Церкву”, – попросив Філарет.

 

Як писав Z, 11 листопада Шостий апеляційний суд Києва ухвалив рішення завершити ліквідацію Київської патріархії УПЦ: суд вирішив скасувати попередню ухвалу щодо забезпечення позову, тобто повністю став на бік Міністерства культури і Православної Церкви України.

 

Прихильники Філарета протестували проти ліквідації УПЦ КП і штурмували суд, розтрощили двері, побилися з правоохоронцями.

 

 

Як пояснили представники Мінкульту в суді, раніше позовами до Окружного адмінсуду про забезпечення позову юристи владики Філарета “підвісили” справу щодо ліквідації УПЦ КП. Але зараз усе розблоковано й нічого не забороняє реєстраторам міністерства після звернення ліквідатора завершити процес ліквідації. Ідеться про зміни в реєстрі – із “в процесі припинення” на “припинено”.

 

“Ліквідація Патріархії Київського патріархату вже йде... По факту сьогодні судом було визнано те, що владика Філарет вже не є чинним керівником Патріархії, а всі ліквідаційні дії має здійснювати саме ліквідатор Іоан Черкаський”, – пояснив представник Мінкульту.

 

Почесний патріарх Філарет став у відкритий конфлікт із ПЦУ навесні 2019 року. 14 травня він оприлюднив звернення, в якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а сам Філарет вважає себе чинним патріархом.

 

ПЦУ на засіданні Синоду 24 травня висловила повну підтримку своєму предстоятелю, митрополиту Епіфанію.

 

29 травня предстоятель ПЦУ видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання "Українська православна церква Київського патріархату", видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.

 

20 червня Філарет заявив, що скликаний ним "помісний собор" скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність.

 

24 червня Священний синод Православної церкви України ухвалив рішення підпорядкувати ПЦУ усі парафії та монастирі Київського патріархату.

 

06.12.2019