Депутати ЛОР засудили ліквідацію вулиці Коциловського в Перемишлі.

 

Депутати Львівської облради з обуренням сприйняли новину про ліквідацію вулиці Йосафата Коциловського у Перемишлі. Про це йдеться в заяві «у зв’язку з антиукраїнськими кроками органів місцевого самоврядування, зокрема міста Перемишль Підкарпатського воєводства Республіки Польща», яку Львівська обласна рада ухвалила сьогодні, 5 грудня.

 

 

У заяві наголошено, що на засідання міської ради Перемишля, де було ухвалено рішення ліквідувати вулицю Коциловського, не запросили жодного представника Об’єднання українців у Польщі та Греко-Католицької Церкви. А депутат від партії «Разом для Перемишля», відомий своїми антиукраїнськими поглядами, один з авторів проєкту зміни назви вулиці Анджей Запаловський, відверто проігнорував пропозиції щодо поглибленої дискусії з цього питання і наполягав на негайній потребі такого антиукраїнського кроку. Водночас його колега – співавтор проєкту Мирослав Майковський («Разом для Перемишля») після голосування закликав депутатів міста бути стриманими у висловлюваннях і не коментувати ліквідацію вулиці в соцмережах, аби не допустити розголосу цього контроверсійного рішення.

 

«Не були почуті й заяви окремих депутатів міської ради про те, що прийняття такого рішення на місцевому рівні може спричинити загострення в польсько-українських відносинах. Попри інформацію голови засідання, що за проєктом стоїть не вся фракція чи коаліція фракцій, а лише група з п’ятьох людей, і саме тому ця чутлива тема вимагає додаткової поглибленої дискусії, рішення все ж таки було прийнято», – нагадали депутати.

 

Депутати ЛОР також зауважують, що такий «недружній крок польських органів місцевого самоврядування став можливим навіть після того, як українська сторона надала згоду польській стороні на відновлення ексгумаційних робіт в Україні».

 

«Ми, депутати Львівської обласної ради, засуджуємо такі кроки органів місцевого самоврядування міста Перемишля Підкарпатського воєводства Республіки Польща як дії, що не сприяють розвиткові двосторонніх відносин України та Польщі. Висловлюємо занепокоєння тим фактом, що польські політики з антиукраїнськими поглядами формують порядок денний для регіональних органів влади суміжної країни», – наголошено в заяві.

 

Фото: facebook.com/isajew.igor

 

Нагадаємо, 28 листопада Рада міста Перемишля ухвалила постанову про скасування вулиці Йосафата Коциловського і приєднання її до прилеглої вулиці Івана Снігурського. Таке рішення підтримали 6 депутатів, ще 9 утрималося, 4 не були присутні та 4 не голосували. Ніхто з депутатів не висловився проти зміни назви вулиці.

 

Після такого рішення мер Львова Андрій Садовий звернувся з відкритим листом до президента Перемишля з вимогою повернути в місті назву вулиці імені Єпископа Коциловського — новомученика за католицьку віру, єпископа Перемишльської єпархії УГКЦ. А депутат Львівської міської ради Мирослав Данилків пішов іще далі – виступив з ідеєю повернути площі Міцкевича у центрі Львова історичну назву – Марійська площа. Оскільки її було перейменовано 1941 року «в рамках антирелігійної боротьби атеїстичного комуністичного режиму», а Міцкевич, «попри свою геніальність, не має нічого спільного зі Львовом».

 

05.12.2019