Керівник залізниці пообіцяв прокласти євроколію до Львова за рік.

 

Голова "Укрзалізниці" Євген Кравцов оголосив про намір прокласти колію європейського зразка від українсько-польського кордону до самого Львова. З його слів, для втілення цього проєкту потрібен один рік, а нинішнє керівництво "УЗ", незважаючи на багаторічні фантазії довкола євроколії, нарешті бачить шанс втілити ідею. 

 

Про це Кравцов написав на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"3,5 години до Кракова. Плюс зі Львова у Європу швидкісними поїздами. Знаю, що про це кажуть останні років десять. Але ми зробимо це за рік", – заявив голова правління "Укрзалізниці".

 

Євген Кравцов повідомив, що він не хотів анонсувати своєї ідеї заздалегідь, поки сам не впевнився, що "проєкт, який поки що був лише на папері, може стати реальним".

 

Керівник "Укрзалізниці" уточнив: євроколію планують прокласти від кордону (нагадаємо, колія європейського стандарту наразі доходить до станції Мостиська Другі) до Скнилова.

 

"Тобто через рік українці зможуть отримати пряме швидкісне сполучення зі Львова до Кракова, Праги, Відня", – інтриґує Кравцов.

 

"Певен, що це буде найбільший інфраструктурний проєкт на заході України. Для "Укрзалізниці" це абсолютно реально і буде мати надзвичайний соціальний ефект", – передбачає керівник "УЗ".

 

Наразі найбільшим українським містом, котре диспонує колією стандарту 1435 мм (проти 1520 мм, властивих Україні та Росії), є Мукачево. У грудні 2018 року з закарпатського міста почав ходити прямий потяг до Будапешта.

 

Влітку 2020 року приватний чеський оператор RegioJet має намір запустити прямий нічний потяг із Праги до Мостиськ.

 

Ідея відновлення європейської колії живе ще з 90-х років. Сплеск уваги до проєкту був пов'язаний із проведенням Євро-2012: щойно Україна та Польща вибороли право приймати на своїх стадіонах чемпіонат із футболу, як львівські чиновники почали лобіювати відновлення колії стандарту 1435 мм між двома країнами – але тоді аргументів для прокладання рейок забракло.

 

Пізніше цією ідеєю захопився голова Львівської ОДА Олег Синютка, котрий також планував спроєктувати на відтинку між Мостиськами і Львовом "сухий порт" – велику станцію перезавантаження на стику двох колій.

 

У 2015 році, ставши головою Львівської ОДА, Олег Синютка сказав у інтерв’ю Z, що для пасажирського сполучення найкраще годиться проєкт колії, котра йшла би через Раву-Руську на Люблін і далі на Варшаву, "бо це найкоротший шлях з найменшими видатками", а для вантажного з’єднання – мостиський напрямок.

 

У 2017 році на Міжнародному економічному форумі у Львові керівництво "Укрзалізниці" презентувало три проєкти відбудови європейської колії: з Брюховичів до Рави-Руської – на Варшаву (пасажирський); з-перед Мостиськ – на Перемишль; через Хирів – до села Кросцєнко на південь та міста Перемишль на північ (обидва – вантажні).

 

02.12.2019