Грудень у Галичині: зі снігом, але не надто зимно.

 

 

Грудень приніс у Галичину сніг і морозне повітря. Сніжити почало на заході України, але вже ближче до вечора сніг пошириться і східніше – на Вінниччину, Житомирщину, Кіровоградську, Черкаську область та Київщину, – повідомила синоптикиня Наталка Діденко. Хоча загалом грудень очікують доволі м’який – зі снігом і невеликими морозами. Але водночас варто бути готовим і до мокрого снігу та навіть дощу.

 

На дорогах країни, крім півдня, – ожеледиця. У Карпатах цими днями можливе утворення снігового покриву заввишки 10-20 см, – попереджають рятувальники. І нагадують, що погіршення погодних умов може призвести до порушення руху транспорту на окремих ділянках доріг і вулиць.

 

На Львівщині синоптики обіцяють доволі комфортний грудень. За даними сайту AccuWeather, температура повітря у Львові впродовж місяця не опускатиметься нижче за -7°С, а в деякі дні навіть підніматиметься до +6°С. У гірських районах області буде морозніше.

 

Сніг на Львівщині випаде вже в перші дні грудня, але перша декада місяця однаково буде достатньо теплою, як на грудень. Так, уже вкінці цього тижня навіть можливий дощ. Друга декада грудня буде прохолоднішою, час до часу сніжитиме. У кінці місяця – не надто холодно, у 20-х числах можливий сніг з дощем. Проте Новий рік має потішити снігом.

 

На Тернопіллі в грудні також буде не надто холодно. Хоча ось уже сьогодні в області очікують снігопадів. За прогнозами синоптиків, сніжитиме 2-3 грудня, висота снігового покриву сягатиме 3-8 см. На дорогах ожеледиця. У Тернополі сьогодні сніг падатиме аж до пізнього вечора, відтак тернополян просять утриматися від поїздок власними автомобілями та не заважати роботі снігоприбиральної техніки.

 

 

Але вже до кінця першої декади місяця в Тернополі замість снігу можливий дощ, а повітря в найближчу суботу прогріється аж до +7 градусів.

 

Друга декада місяця буде з морозами і снігом, температура повітря знижуватиметься, вночі подекуди до -7-10 градусів.

 

На кінець грудня погода в Тернополі буде примхливою. Буде й мокрий сніг, і хмарно, і сонячно. Зрештою в сам переддень Нового року таки має випасти сніг.

 

На Івано-Франківщині сьогодні також сніг і мороз, у Карпатах – значний сніг, завдяки чому в Карпатах цими днями можливе утворення снігового покриву заввишки 10-20 см. Рятувальники попереджають про налипання мокрого снігу, ожеледицю на дорогах усієї області.

 

Сьогодні зранку на горі Піп Іван Чорногірський температура повітря становила -10°С, вітер південно-західний, 12 м/с, хмарно, туман, обмежена видимість до 70 м.
Фото: facebook.com/chornogora.rescue112

 

Утім, і на Прикарпатті перший місяць зими буде доволі-таки м’яким. Міцніших морозів варто очікувати в горах ближче до середини місяця, а от в обласному центрі середньомісячна температура становитиме від кількох градусів морозу до 3-4 тепла. Вже в 20-х числах грудня стане тепліше, а до кінця місяця Івано-Франківськ також притрусить снігом.

 

02.12.2019