"Це образа армії": Суд відмовився видати генерала на поруки воїнам.

 

Апеляційний суд Києва вирішив залишити під вартою генерал-майора Дмитра Марченка, підозрюваного у купівлі неякісних бронежилетів для армії. Водночас суд погодився зменшити розмір грошової застави із 76 млн грн до 20 млн грн.

 

Про це повідомляє “Еспресо”.

 

 

Побратими – ветерани, військовослужбовці – зустріли рішення суду вигуками “Ганьба!” та “Волю Марченку!”

 

“Зменшили фантастичні 76 млн застави на нереальні 20 млн. І залишили у СІЗО, де бойовий офіцер не має бути відповідно до закону – тільки на гауптвахті. Попри аргументи. Попри те, що серед тих гідних людей, що брали його на поруки, сьогодні був генерал Забродський“, – прокоментував колишній військовослужбовець ЗС України Гліб Бабіч.

 

"Судилище над генералом Марченком – це помста тим, хто захищав мирне небо над Україною", – наголосив народний депутат, колишній командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ Михайло Забродський.

 

Командир 95-ої десантно-штурмової бригади Максим Миргородський, котрий разом із побратимами намагався взяти Марченка на поруки, заявив, що держава в особі суду вдалася до образи захисників.

 

Миргородський зазначив: тим складом, яким офіцери зібралися в суді для взяття побратима на поруки, вони збираються хіба що на похоронах друзів.

 

"Сьогодні нам, захисникам України, показали, що ми для держави – ніщо; наша думка нічого не важить. Військовослужбовці під слідством, суд іще не вирішив, чи вони винні чи ні, але їх тримають за ґратами. Люди, котрі проливали кров, люди, котрі доказали, що вони готові віддати життя заради своєї країни, мусять доказувати, що вони достойні поваги", – обурився Мигородський, котрого цитує український журналіст Юрій Бутусов.

 

"Наша країна довіряє нам іти в бій і впевнена, що ніхто із нас не втече з поля бою, вірить, що ми готові піти на смерть. Але наша країна при тому вважає, що хтось із нас втече від слідства. Судді, котрі так вирішили, підуть додому і спокійно обійматимуть свою сім'ю. Тому що в нас цінують мертвих героїв – до живих діла немає. Загинув комбриг 128-ої [бригади] – хто зараз згадає його сім'ю? Ціна життя солдата на війні – 1 мільйон 200 тисяч посмертних виплат, ціна свободи і честі – застава у 20 мільйонів. Отаке – справжнє – ставлення держави сьогодні показав суд, образивши тих, хто захищає Україну", – обурився Максим Миргородський.

 

Як писав Z, 11 листопада суд заарештував начальника управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ генерал-майора Дмитра Марченка за підозрою у причетності до закупівлі неякісних бронежилетів “Корсар” навесні 2019 року. Суд визначив Марченку заставу розміром у 76 млн грн, котра виявилася непідйомною для генерала. Подібні застави призначено ще двом офіцерам "тилового" управління, а двох військовиків відправили під нічний домашній арешт.

 

 

Тим часом керівництво Генерального штабу ЗСУ відкликало всі "проблемні" бронежилети – приблизно 20 тисяч – із використання. При тім начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що жодних скарг на надійність бронежилетів від самих військовиків не надходило. "Мені потрібно розуміти, що мають військовослужбовці, які зараз на війні, чим і як вони захищені", – пояснив Хомчак.

 

У суботу, 23 листопада, в лабораторії Центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України провели дослідження вибірки бронежилетів. Експертизою займалася спеціальна комісія, створена при Міністерстві оборони після арешту Марченка.

 

Член спецкомісії, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко повідомив, що бронежилети цілковито відповідали встановленим державою нормам, умовам та стандартам – захисне спорядження перевіряли при температурному діапазоні від -40 до +40 градусів, "і не відбулося пробиття захисного шару”.

 

Водночас члени комісії здійснили ще одне дослідження, але вже за умов, які не передбачені технічними умовами: перед тестуванням вони вирішили на одну годину замочити бронежилети у воді. "Виявилося, що після замочування кевларовий пакет бронежилета “Корсар” втрачає захисні властивості", – прокоментував Костенко.

 

Нардеп закликав суд до справедливості, наголосивши на тому, що бронежилети цілковито відповідали державним стандартам – а питання може бути хіба до самих державних стандартів.

 

29.11.2019