Європарламент затвердив новий склад Єврокомісії.

Вона розпочне свою роботу першого грудня.

 

 

У середу, 27 листопада, депутати Європарламенту затвердили новий склад Європейської комісії на чолі з Урсулою фон дер Ляєн. Найвищий орган виконавчої влади Європейської Унії в новому складі візьметься до роботи з першого грудня.

 

Пропонований список підтримав 461 депутат Європарламенту, 157 проголосували проти, 89 утрималися. По це повідомило міжнародне французьке радіо RFI.

 

Колишня міністерка оборони Німеччини, 61-річна Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) стала першою жінкою, яка очолила Єврокомісію. Найважливішими завданнями на період своєї роботи вона назвала захист клімату і розвиток цифрової економіки. Виступаючи з промовою перед депутатами Європарламенту, нова очільниця Єврокомісії подякувала своєму попередникові Жанові-Клоду Юнкерові, назвавши його «великим європейцем».

 

Віцепрезидентами Єврокомісії затверджені: нідерландець Франц Тіммерманс (Franz Timmermans), данійка Марґарет Вестаґер (Margaret Westager), латиш Валдіс Домбровскіс (Valdis Dombrovskis), іспанець Жозеп Боррель (Josep Borrell), чешка Вера Юрова (Vera Jurova), грек Маргарітіс Схінас, словак Марош Шефчовіч (Maroš Šefčovič) і хорватка Дубравка Шуїця (Dubravka Šuica).

 

Як і раніше, залишається незайнятою вакансія єврокомісара від Великої Британії. Лондон зобов'язаний висунути когось на цю посаду, оскільки після чергового відтермінування Brexit країна залишається у складі Європейської Унії. Нагадаємо, вихід Об’єднаного Королівства з ЄУ на даний момент заплановано на кінець січня 2020 року. У зв'язку з парламентськими виборами, які пройдуть у Великій Британії 12 грудня, уряд країни поки що не став висувати жодних претендентів на крісло в Єврокомісії.

28.11.2019