Папа Римський підтримав переговори між Україною та Росією.

 

Папа Римський Франциск привітав початок переговорів між Україною та Росією, вважаючи "добрим кроком" звільнення поневолених та дискусію щодо особливого статусу Донбасу.

 

Про це Папа сказав під час пресової конференції на борту літака після свого візиту до Японії, повідомляє Vatican News.

 

 

Папа Римський згадав про Україну під час відповіді на запитання журналіста французького видання Le Figaro стосовно права країн на самозахист, можливості справедливої війни та можливого написання енцикліки про ненасильство.

 

"Наприклад, у випадку між Україною та Росією ідеться не про зброю – а відбулися переговори про обмін полоненими, і це є позитивним. Щодо Донбасу вони міркують над запровадженням особливого режиму урядування (different governmental regime). Дискусії тривають. Це добрий крок", – заявив Франциск.

 

Починаючи свою відповідь, глава Католицької Церкви заявив, що він усе ще вірить у потенціал енцикліки про мир – але хіба що вже при наступному понтифіку: зараз Ватикан заклопотаний низкою вкрай пріоритетних справ, й у Франциска геть мало часу.

 

Розважаючи на тему війни, Папа Римський згадав про древній латинський вислів Si vis pacem para bellum, констатувавши, що людство не здійснило прогресу в керунку миру. Франциск шкодує, що міжнародним інституціям, зокрема Організації Об'єднаних Націй, не вдається впоратися зі всіма викликами.

 

"Подивіться на Раду безпеки ООН: якщо є проблема озброєнь, і всі погоджуються вирішити проблему задля вирішення конфлікту, всі голосують "так", але одна країна з правом вето голосує "проти" – і все зупиняється", – сказав Папа.

 

Франциск дав зрозуміти, що він підтримує ідею обмежити право вето для декотрих країн у Раді безпеки ООН (Примітка Z: Нагадаємо, Україна неодноразово вимагала позбавити права вето Росію через її аґресію проти України).

 

"Я не можу судити, добра то ідея чи ні, але я чув, кажуть, ООН мусить вжити заходів і відкликати у декотрих країн право вето на Раді безпеки. Я чув, це можливий варіант", – зазначив Папа.

 

Франциск заявив, що він підтримує всі кроки, спрямовані на зупинення виробництва зброї, припинення воєн, заохочення переговорів. У цьому контексті він відтак і згадав початок переговорів між Україною та Росією.

 

27.11.2019