Митрополит Михаїл першим із ПЦУ заявив про згоду на Різдвяну відправу 25 грудня.

 

Митрополит Луцький і Волинський Православної Церкви України Михаїл висловив згоду благословити відправу різдвяного богослужіння на Різдво за новоюліанським стилем, 25 грудня.

 

У такий спосіб митрополит Михаїл відреаґував на відкритого листа, адресованого йому групою парафіян, в котрому висловлювалося прохання про запровадження святкування Різдва за новоюліанським календарем, 25 грудня, не відкидаючи і юліанського, 7 січня. Парафіяни також просили благословити літурґію на новостильне Різдво в основному православному храмі Волині, кафедральному соборі Святої Трійці. 

 

 

"Владика Михаїл із розумінням ставиться до цієї ініціативи, може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня. При цьому єпархіальний архієрей наголошує, що не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня. А ті, хто хоче його відзначити одночасно з Вселенським патріархатом та іншими православними Церквами 25 грудня, мають і Пилипівку розпочати раніше, а саме 15 листопада", – йдеться у повідомленні на офіційному сайті Волинської єпархії ПЦУ.

 

Волинська єпархія зазначає, що сама ідея календарної реформи для українського православ’я – "не нова". Розглядаючи дискусії на цю тематику, газета "Волинські єпархіальні відомості" в №2 за 2019 рік опублікувала статтю "ПЦУ і новий стиль". У публікації йдеться про труднощі, з котрими зіткнулися деякі православні Церкви, коли вони вирішили переходити на новий стиль. Водночас, автор публікації – редактор "Єпархіальних відомостей" Віктор Гребенюк – наголошує й на тому, що календар не може залишатися фактором релігійної догми. Відтак Гребенюк закликає до активнішої дискусії щодо календарної реформи.

 

У середині листопада низка депутатів обласної та Луцької міської рад, члени товариства "Просвіта", активісти – загалом понад 300 вірян – звернулися до митрополита Михаїла зі закликом закласти традицію служіння різдвяних 25 грудня уже цього року.

 

"Ми свідомі того, що весь християнський світ, в тому числі православний, святкує Різдво 25 грудня. Виняток – лише Росія та церкви, які знаходяться в орбіті Російської православної церкви. Неодноразово піднімали це питання перед владикою Михаїлом. Він сказав, якщо будуть люди, які цього хочуть, чому б і не відслужити для них різдвяну службу 25 грудня. Таких людей ми знайшли. В ініціативній групі – 5 людей, але ми вже зібрали більше 300 підписів вірян", – сказав депутат Волинської обласної ради Микола Буліга в інтерв'ю луцькому телеканалу "Перший". (Примітка Z: Микола Буліга – близький соратник митрополита Михаїла. У грудні минулого року Буліга був делеґатом Об'єднавчого собору як світська особа; публічно підтримував позицію Михаїла в його диспуті з Філаретом).

 

У самому листі парафіяни зазначають, що в них виникло бажання "повернути чільне місце Різдву у зимових святкуваннях замість “новорічної” ейфорії, яка залишилася нам у спадок від радянського режиму".

 

 

"25 грудня – це не тільки католицьке Різдво, а загальнохристиянське. Всеправославний собор в Константинополі 1923 року вирішив, що православні християни, згідно із точнішим Григоріанським календарем, мають відзначати Різдво Христове 25 грудня. На це погодилися усі країни окрім тих, що були під впливом Радянського союзу. Більшість помісних православних Церков святкують Різдво саме 25 грудня. Проте Україна досі залишається у радянській (на тепер – російській) парадигмі, святкуючи Різдво 7 січня у компанії з агресором Росією", – ідеться у зверненні.

 

"Задум більшовиків/комуністів був у тому, щоб поступово замінити християнські традиції власною атеїстичною ідеологією. Вже починаючи з 1929 року, в СРСР святкування Різдва було офіційно заборонено. Пізніше, з кінця 1947 року, перший новорічний день – 1 січня – став для радянських громадян святковим і вихідним. На додачу Різдвяна зірка на ялинках стала п’ятикутною, подарунки дітям почав роздавати не Святий Миколай, а самозванець без роду і племені – Дід Мороз. У такий спосіб святкові настрої радянських віруючих були зміщені з Різдва Христового на непомітний раніше і цілком безбожний Новий рік", – зазначають автори.

 

"Розділити радість Різдва Христового з двома мільярдами християн по всьому світу – це особливе відчуття єдності. Для віруючих людей є важливим перенесення уваги зі світського свята на релігійне, адже тоді змінюється вся атмосфера передсвяткових очікувань і в наші душі просякає все більше світла Христової зірки. Тоді, понад 90 років тому, радянська влада змінила ці святкові акценти на користь атеїзму. Тепер прийшов час відновити баланс та дозволити християнам України святкувати Різдво також із усім світом", – наполягають учасники ініціативи.

 

Автори звернення зазначають, що вони не відкидають святкування Різдва 7 січня і в жодному разі не виступають проти старостильної традиції. Водночас, просять благословення розпочати Різдвяний піст 14 листопада і пропонують звершити Різдвяне богослужіння 25 грудня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі, аби "цим долучитись до повноти Православної Церкви, що святкує Народження Богомладенця 25 грудня".

 

АРҐУМЕНТ

 

"...це все не означає, що не потрібно проводити спокійне й терпеливе роз’яснення: календар – не частина віри, це лише частина обряду; отже, неправильно казати «католицьке Різдво», «польська Паска» – лише з огляду на календар; більшість Православних Церков світу перейшли зі старого, юліанського стилю не на григоріанський, а на новоюліанський (які, щоправда, однакові до 2800 року).

 

Що ж до майбутньої можливості єдиного календаря для всього Християнства, тож про це не можна не мріяти, не можна й сидіти склавши руки. Але, з огляду на чужі помилки, не можна і прискорювати.

 

Отже, Православна Церква України за­ли­шається старостильною, аж до змін у бажанні народу".

 

Віктор Гребенюк, з публікації "ПЦУ і новий стиль"

 

22.11.2019