УСБУ у Львівській області очолив Юрій Гончаров.


Управління СБУ у Львівській області має нового голову – Юрія Гончарова. Відповідний указ Президент України Володимир Зеленський видав 21 листопада.

 

 

«Призначити Гончарова Юрія Олеговича начальником Управління Служби безпеки України у Львівській області», – йдеться в указі.

 

Юрій Гончаров раніше вже працював на Львівщині – із квітня 2013 року до квітня 2014 року він обіймав посаду заступника голови обласного управління СБУ.

 

Іншим своїм указом від 21 листопада Зеленський звільнив Олександра Бондарука з посади начальника Управління Служби безпеки України у Львівській області. Нагадаємо, його було призначено головою УСБУ лише 1 липня.

 

Юрій Гончаров народився в 1969 році в Білопіллі. 1994 року закінчив СДПУ ім. А. С. Макаренка за фахом «учитель історії», потім пройшов навчання в Національній академії Служби безпеки України, яку закінчив 1997 року.

 

Кар'єру почав 1995 року в УСБУ в Сумській області з посади старшого оперуповноваженого.

 

З 2005-го до 2013 року Юрій Гончаров працював у системі місцевого самоврядування й у громадському секторі.

 

Як зазначає Вікіпедія, Гончаров «надавав активне сприяння для українських патріотів Євромайдану у 2013-2014 роках, через що не був люстрований новою владою, а навпаки, отримав кар'єрне пiдвищення. З листопада 2014 року був виконувачем обов'язків начальника УСБУ в Сумській області, змінивши на посаді Володимира Іванюка».

 

З 9 квітня 2015 року до 14 лютого 2017 року він очолював УСБУ в Сумській області. 15 листопада 2017 року призначений начальником управління Служби безпеки України у Чернігівській області, де пропрацював до вчора, 21 листопада.

 

22 листопада 2017 р. зареєстрував на себе Mercedes-Benz GLK 2013 р.в. Про це свідчить витяг з транспортного реєстру МВС. Автомобіль купив через тиждень після призначення начальником управління Служби безпеки України у Чернігівській області. Хоча, згідно з деклараціями про доходи, не мав достатньо засобів на купівлю цього автомобіля.

 

 

Тим часом на fb-сторінці Антикорупційний моніторинг Львівщини про Гончарука пишуть так: «Персона для області не нова, адже він працював заступником керівника Служби безпеки в нашому регіоні з квітня 2013 до квітня 2014 року. В цей буремний для країни час Гончаров якраз напряму відповідав за координуючу роботу з активістами. Саме за його вказівками працівники СБУ блокували автомобільний та залізничний транспорт з людьми, які прямували на Майдан. Безліч активістів, котрі висловлювали позицію про підтримку революції, отримували погрози. Основним завданням Гончарова була дестабілізація ситуації в області, задля подальшого втручання спецпідрозділів. Саме під його керівництвом було організовано декілька груп тітушків, які своїми діями розпалювали конфліктну ситуацію у Львові. Після цих подій Гончаров не був звільнений та уникнув законної люстрації. Натомість оформив відрядження на схід України, де жодним чином не брав участі у воєнних діях, однак отримав посвідчення учасника бойових дій».

 

Антикорупційний моніторинг також нагадує матеріал видання "Наші гроші", в якому йшлося про те, що відразу після призначення на Чернігівщину Гончаров придбав автомобіль преміум-класу, ринкова вартість якого на той час становила близько 36 тис. доларів.

 

Окрім того, за інформацією місцевих журналістів, за 2 роки керівництва на Чернігівщині Гончаров повіддавав керівні посади в УСБУ в руки товаришів-корупціонерів, які виконували всі його вказівки.

 

22.11.2019