Прем'єра Ізраїлю офіційно звинувачено в корупції.

Біньямін Нетаньягу назвав ці звинувачення «спробою державного перевороту».

 

 

Генеральна прокуратура Ізраїлю висунула офіційні звинувачення прем'єр-міністрові Біньямінові Нетаньягу. Йому закидають хабарництво, шахрайство і зловживання довірою. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Це перший в історії Ізраїлю випадок висунення звинувачень чинному очільнику уряду.

 

Нетаньягу відкинув всі звинувачення на свою адресу і назвав їх «спробою державного перевороту». Він стверджує, що став «жертвою полювання на відьом» з боку опонентів і ЗМІ. Ізраїльський прем’єр заявив, що не має наміру резиґнувати зі своєї посади через звинувачення.

 

«У цьому брудному процесі слідчі не йшли за правдою, вони йшли за мною. Я не дозволю, щоб брехня перемогла. Я продовжуватиму очолювати країну, згідно з буквою закону», – заявив Нетаньягу.

 

У Нетаньягу тепер є 30 днів, щоб переконати парламент надати йому імунітет від кримінального переслідування. Якщо Кнесет не дасть йому недоторканності, то розпочнеться кримінальне розслідування.

 

Однак, як стверджують експерти, звинувачення у будь-якому випадку вплинуть на кар'єру 70-річного Нетаньягу. Партія «Кахоль-Лаван», очолювана основним політичним суперником Нетаньягу Бенні Ґанцом давно заявляє, що країна не бажає бачити обвинуваченого в корупції на прем'єрській посаді. З відповідною заявою партія виступила відразу після висунення Нетаньягу звинувачень. «Прем'єр-міністр, котрий погруз в корупційних звинуваченнях, не має морального і суспільного права ухвалювати рішення від імені ізраїльської держави», – йдеться в заяві партії.

 

У четвер, 21 листопада, президент Ізраїлю Реувен Рівлін дав парламенту три тижні, щоб визначитися з кандидатурою в прем'єри і уникнути необхідності втретє за рік проводити вибори. Раніше сформувати коаліційний уряд не вдалося ні Нетаньягу, ні Бенні Ґанцу.

22.11.2019