Голова МЗС ФРН: Настала черга Росії виконувати зобов'язання щодо Донбасу.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив про те, що Берлін і Париж мають намір змусити Росію виконати належні кроки для встановлення миру на Донбасі, оскільки лише місцевих виборів буде недостатньо.

 

Про це Маас заявив під час спільної пресконференції із головою МЗС України Вадимом Пристайком у Києві, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"На наш погляд, наразі черга Росії реалізувати те, що було досягнуто у результаті переговорів. Потрібно вимірювати результатами та діями", – сказав голова МЗС Німеччини.

 

З його слів, людям на Донбасі потрібен "режим тиші", і вони заслуговують на це, адже наразі слід приступити до відбудови інфраструктури в цьому регіоні.

 

"Закон про особливий статус із підготовкою місцевих виборів і переслідуванням злочинів, які відбулися під час конфлікту, – це лише два з тих великих питань, які стоять перед нами. Тому Німеччина та Франція робитимуть багато для того, щоб зробити свій внесок у рішення, щоб врешті-решт мир прийшов на схід України", – заявив Маас.

 

Міністр наголосив, що ФРН робить це не у ролі нейтрального посередника, а відстоює принципи Європи та європейського мирного порядку. "І тому ми стоїмо за територіальну цілісність України саме в рамках ЄС. Як і, загалом, наша двостороння підтримка для України не має собі рівних" – зазначив голова МЗС Німеччини.

 

У вівторок Гайко Маас також відбув зустрічі в Києві із Президентом України Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком.

 

"Голова держави поінформував німецького високопосадовця про безпекову ситуацію на Донбасі, а також висловив сподівання, що запланована на 9 грудня зустріч у "нормандському форматі" відкриє шлях до мирного врегулювання конфлікту", – поінформувала пресслужба Офісу Президента.

 

Під час зустрічей Мааса з українськими посадовцями також ішлося про перебіг реформ, енергетичну безпеку в контексті зупинки транзитного контракту та побудови Nord Stream 2.

 

20.11.2019