Верховна Рада в першому читанні затвердила ринок землі.

 

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, який передбачає скасування мораторію на продаж землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

 

Законопроєкт №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” підтримало 240 депутатів на засіданні у середу після кількох годин важких дискусій: 227 голосів дала фракція "Слуги народу", а 13 – позафракційні.

 

 

Одразу після голосування Голова ВР Дмитро Разумков закрив парламентське засідання.

 

Сам час голосування став приводом для спекуляцій у Верховній Раді, адже депутати домовилися працювати до 15:00, але закон ставився на голосування о 15:22 – опозиція побачила в цьому порушення реґламенту.

 

"Я як Голова Верховної Ради мав право продовжувати ще на 15 хвилин. Враховуючи ту кількість виступів з процедури, не з процедури та з політики, ми зараз закінчуємо о 15:22. Тому я думаю, що не зовсім коректно казати про якесь порушення регламенту", – заявив Разумков.

 

Партія "Батьківщина", котра впродовж середи спільно з "Опозиційною платформою" блокувала парламентську трибуну, оголосила про перехід в опозицію.

 

“Голосування за розпродаж сільськогосподарської землі є тією червоною лінією, яку влада переступила, всупереч очевидному прагненню українського народу, порушивши його права та інтереси", – заявила Юлія Тимошенко.

 

Партії "Європейська солідарність" і "Голос", підтримуючи ідею ринку землі загалом, розкритикували сам підхід української влади до реформи, зокрема відсутність належної дискусії.

 

Голова фракції "Голосу" Сергій Рахманін заявляв: "Найбільш мудрим рішенням буде абсолютно просте й очевидне – відкласти розгляд цього питання, спробувати знайти точки дотику, домовитися і вийти зі зваженим рішенням на залу".

 

У самій фракції "Слуги народу" троє депутатів натиснуло кнопки "проти", а 16 – "утримався". Зокрема, утрималася при голосуванні й представник Кабінету Міністрів (sic!) у Верховній Раді Ірина Верещук. Вранці вона заявляла, що варто проводити дискусію "предметно по кожній статті" і не впадати в гасла, "як ми це робимо уже понад 20 років".

 

Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія розповів журналістам, що Ірину Верещук, зокрема, тривожила перспектива купівлі землі іноземцями.

 

"Вона почула, наприклад, обіцянку Президента щодо референдуму. Можливо, вона змінить свою думку… Я їй сказав: "Дивись, ось мій мандат, я ставлю мандат на стіл. Це моя обіцянка. Якщо цієї [обіцянки] не буде дотримано, якщо цього не трапиться, я йду з Верховної Ради – якщо ми не додамо цю поправку", – сказав Арахамія.

 

13.11.2019