Тернопільщина доєдналася до проєкту e-реєстру заготівлі деревини.

Тернопільщина стала однією з восьми областей України – учасниць пілотного проєкту e-реєстру заготівлі деревини та онлайн-карти рубок. Онлайн-карта поширюється також на Чернігівську, Полтавську, Рівненську, Київську, Волинську, Закарпатську та Житомирську області, – повідомили у пресслужбі Тернопільської ОДА.

 

«Це реєстр дозвільних документів, які дають право здійснювати господарську діяльність, пов'язану із заготівлею деревини. Реєстр лісорубних квитків покриває всю територію України. Ми зібрали всі дані в одному місці й почали робити їх більш доступними для громадськості», – розповів генеральний директор державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» (ЛІАЦ) Держлісагентства Віктор Мельниченко.

 

 

Реєстр містить низку опцій: можна обрати область, лісгосп, лісництво, квартал і виділ, систему й тип рубок, їхній статус та період проведення. Тож кожен охочий може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт lk.ukrforest.com й ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення рубок.

 

Головне завдання такого реєстру – зробити на сайті більш доступною та інформативною функцію перегляду лісорубних квитків усіх лісогосподарських підприємств, які входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів. У відомстві кажуть, що на 12 листопада в реєстрі оприлюднили дані про 30,6 тис. виданих дозвільних квитків на заготівлю деревини. Увесь їх перелік у форматі PDF доступний на сайті у рубриці «Витяг з реєстру».

 

Якщо на карті лісорубного квитка немає, а ви знаєте, що рубка в лісі відбувається, можна звернутися до лісництва чи лісгоспу, на території якого ви перебуваєте, та повідомити про рубку, якої не відображено на карті (наразі – в межах згаданих восьми областей).

 

 

Якщо ж ви, перебуваючи в лісі, побачили рубку дерев і не знаєте, чи законна вона, це можна перевірити. Зайдіть на сайт lk.ukrforest.com і оберіть опцію «Карта». У вашому телефоні має бути ввімкнена геолокація. Тоді на онлайн-карті автоматично визначиться ваша геопозиція у лісі. Натиснувши на відповідний номер виділу, ви побачите інформацію про рубку, а також зможете переглянути відповідний лісорубний квиток.

 

Систему графічного відображення рубок на карті України на сьогодні відпрацьовують на трьох пілотних областях, а до кінця року планують поширити проєкт на всю Україну, – додав Віктор Мельниченко.

 

У планах – запустити також реєстр лісових квитків на промисловий збір ягід, грибів, меду, лікувальних трав, який перебуває на фінальній стадії розробки.

 

Для довідки:

 

Лісорубний квиток – дозвіл на заготівлю деревини. Містить інформацію про місце й обсяг заготівлі. Документ видають обласні управління лісового та мисливського господарства. Загальна площа лісових ділянок України становить 10,4 млн га. Лісистість країни становить 15,9%. До сфери управління Держлісагентства належить 7,6 млн га лісів (73% лісового фонду України).

 

13.11.2019