У смерті засновника «Білих шоломів» виявлено російський слід.

Західна преса висуває звинувачення Кремлю і щодо інших схожих смертей.

 

 

Версію про те, що до смерті засновника «Білих шоломів» Джеймса Ле Мезюрьє (James Le Mesurier) причетна Росія, висловила британська газета Daily Mail. Нагадаємо, що 11 листопада його тіло виявив працівник мечеті  в центрі Стамбула поруч з офісом організації Mayday Rescue Foundation, частиною якої є «Білі шоломи». Було з’ясовано, що Ле Мезюрьє загинув внаслідок падіння з вікна.

 

«Щойно минуло три дні після заяв Кремля про те, що він (Ле Мезюрьє) був шпигуном МІ6, як 48-річний батько двох дітей був виявлений мертвим у центрі Стамбула», – пише видання, висуваючи припущення, що смерть Ле Мезюрьє могла бути насильницькою і до неї може бути причетна Росія.

 

Газета згадує про низку випадків раптових і неочевидних смертей журналістів, правників та активістів гуманітарних організацій, котрі перейшли дорогу Кремлю, після чого загинули. Видання наводить приклади смертей журналіста Максима Бородіна, юриста Миколи Горшкова, журналіста Івана Сафронова та ін. Всі вони випали чи радше були викинуті з вікон з великої висоти.

 

Аналогічної думки про загибель Мезюрьє дотримується й американське видання Washington Examiner. «Уряд російського президента Володимира Путіна ненавидів Ле Мезюрьє, очевидний спосіб вбивства відповідає тактиці, застосовуваній російською розвідувальною службою, і, окрім того, російські спецслужби мають у своєму розпорядженні відповідні можливості для вчинення такого вбивства… Головний висновок: якщо не буде доведено зворотне, то Росію слід вважати головним підозрюваним у справі про вбивство Ле Мезюрьє», – стверджує газета.

 

Російське МЗС вже назвало такі публікації «русофобськими». «Розслідування справи про загибель Дж. Ле Мерюзьє ще не почалося, однак британські журналісти вже діють в руслі своїх "обкатаних медіатехнологій"», – зазначається на сторінці російського міністерства у Facebook.

13.11.2019