Засновника «Білих шоломів» знайдено мертвим у Стамбулі.

Обставини і причини його смерті поки що невідомі.

 

 

У Стамбулі знайшли мертвим колишнього британського військовика, засновника сирійської неурядової організації «Білі шоломи» Джеймса Ле Мезюрьє (James Le Mesurier). Його тіло виявив працівник місцевої мечеті поруч з офісом організації Mayday Rescue Foundation, частиною якої є «Білі шоломи». Там же мешкав і сам Ле Мезюрьє. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Причина й обставини смерті поки що не відомі. Як пишуть турецькі ЗМІ, тіло британця виявили з переломами ніг і черепа.

 

Команди добровольців-рятувальників з'явилися в Сирії на територіях, підконтрольних сирійським повстанцям, в 2012 році. У 2012–2013 роках цим командам допомагали – грошима, спорядженням, технікою, медикаментами та організацією тренувань – європейські уряди, Туреччина, Японія, США і багато неурядових організацій, включно з Mayday Rescue, заснованою Ле Мезюрьє.

 

У 2014 році під керівництвом колишнього британського військовика команди рятувальників об'єдналися в загальнонаціональну організацію «Сирійська громадянська оборона». «Білі шоломи» – це їхня неофіційна назва. У 2016 році Ле Мезюрьє був нагороджений Орденом Британської імперії. У 2016 році «Білі шоломи» отримали премію «За правильний спосіб життя» за надзвичайну сміливість, співчуття і гуманітарну участь у порятунку цивільного населення. У тому ж році організація була номінована на Нобелівську премію миру.

 

«Білі шоломи», зокрема, врятували тисячі людей у підконтрольних повстанцям районах Сирії від бомбардувань, які здійснювалися сирійською армією і російською авіацією. Росія ж неодноразово звинувачувала цю волонтерську організацію в зйомках постановочних відео із жертвами хімічних атак, а також у зв'язках з терористами. «Білі шоломи», своєю чергою, звинувачували Кремль у військових злочинах.

11.11.2019