Ізраїль видав Америці російського гакера.

Єрусалим вирішив не обмінювати його на засуджену в Росії ізраїльтянку.

 

 

Влада Ізраїлю екстрадувала до Сполучених Штатів російського гакера Олексія Буркова, котрий провів в ізраїльській в'язниці чотири роки. У США його підозрюють в причетності до злочинів у сфері банківської безпеки. Процес видачі, який проходив у ніч на вівторок, підтвердив адвокат Буркова Михайло Іроні. Як повідомив ізраїльський 9 канал, з камери попереднього ув’язнення Буркова відконвоювали на летовище, звідки він вилетів  до США.

 

10 листопада Вищий суд справедливості Ізраїлю відхилив апеляцію Буркова на рішення міністра юстиції Аміра Охани про його видачу до США. Це рішення було ухвалено, незважаючи на протести Москви.

 

Російська влада ще раніше просила Єрусалим, щоб Буркова повернули на батьківщину. Кремль пропонував обміняти Буркова на ізраїльтянку Нааму Іссахар, засуджену на початку жовтня в Росії до семи з половиною років колонії за зберігання і контрабанду наркотиків. При огляді в московському аеропорту в неї в багажі виявили близько 10 грамів гашишу. Іссахар визнала факт зберігання наркотика, але категорично заперечувала звинувачення в контрабанді, за яку її засудили.

 

Ізраїльська влада зверталася до президента Росії Володимира Путіна з проханням про помилування Іссахар. На початку листопада Верховний суд Ізраїлю призупинив екстрадицію Буркова до США після звернення родини Іссахар. Однак пізніше мати Наами відкликала своє клопотання.

 

Програміст зі Санкт-Петербурга Олексій Бурков був затриманий в грудні 2015 року на летовищі Тель-Авіва за запитом США. Американська влада підозрює його в причетності до розкрадань із банківських карт. Бурков був творцем сайту для продажу викрадених даних, а також форуму для спілкування гакерів.

12.11.2019