Товариство «Надсяння» відсвяткувало 30-річчя.

 

Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» 10 листопада відсвяткувало своє 30-річчя. З цієї нагоди у Львівській обласній філармонії відбулась урочиста академія.

 

 

Присутні виконали Державний гімн України, гімн товариства «Надсяння» «Де срібнолентий Сян пливе», а також хвилиною мовчання вшанували загиблих українців – борців на волю та незалежність держави.

 

У концертній програмі також узяв участь дитячий ансамбль народного танцю «Калина» із села Кальників Підкарпатського воєводства Польщі, заснований 2015 року з ініціативи перемишльського Об’єднання українців у Польщі.

 

Учасників свята привітали представники міської та обласної влади. Зокрема, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко у вітальному слові згадав про події операції «Вісла», а також події, які сьогодні відбуваються на сході України. Він наголосив на важливості плекання національної пам’яті, відзначив роботу членів товариства «Надсяння» і від імені голови ЛОДА з нагоди ювілею вручив подяки членам товариства.

 

Від громади Львова з нагоди свята вручив подяки чотирьом учасникам товариства директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко. До кожної з них місто додало матеріальну винагороду в розмірі 3 тисячі гривень.

 

Подяки отримали:

 

Марта Бретун, почесна членкиня товариства «Надсяння», секретар товариства 1989–2007 рр.

 

Галина Олійник, заступниця голови товариства з організаційної роботі, активно бере участь у роботі товариства з 2000 року.

 

Ірина Василюк, членкиня Ради товариства, менеджерка з організаційної роботи, активну участь у роботі товариства бере з 2000 року.

 

Михайло Турко, член ради товариства, заступник голови товариства з культурно-просвітницької діяльності.

 

 

Для довідки:

 

Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» – організація українців, переселених з етнічних українських земель з регіону Надсяння (теперішня Польща).

 

Члени товариства беруть участь у громадських і релігійних заходах, спрямованих на розвиток українства у Надсянні, а також у культурному житті Львівщини.

 

Установчі збори товариства відбулися 10 листопада 1989 року в Пороховій вежі у Львові. Серед ініціаторів створення – доцент Львівської консерваторії Любомира Яросевич (Мелех), Дарія Саєнко (Вергун), Марта Братун, скульптор Петро Дзиндра, Дмитро Лопачак, Роман Кудлик та інші. Установчі збори проводили під егідою Українського фонду культури, львівським відділенням якого керував український скульптор Еммануїл Мисько. Володимира Середу обрали головою товариства, цю посаду він обіймав до 2017 року.

 

2017 року Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» обрало головою Соломію Риботицьку – доньку відомого львівського художника Володимира Риботицького, викладача Коледжу імені Івана Труша.

 

Нині осередки Львівського суспільно-культурного товариства «Надсяння», крім Львова, діють ще у 13 районах і містах області, зокрема в Городку, Самборі, Червонограді, Стрию, Мостиськах, Дрогобичі, Бродах, Винниках, Рудках, Судовій Вишні, Старому Самборі, Ходорові, а також у Тернопільській та Івано-Франківській областях.

 

11.11.2019