Президент Болівії Ево Моралес заявив про свою демісію.

Це сталося на тлі велелюдних акцій протесту, які тривали три тижні.

 

 

Лівопопулістський президент Болівії Ево Моралес заявив про свою відставку на тлі масових протестів і відсутності підтримки з боку армії і поліції. «Я відмовляюся від посади президента», – заявив Моралес в неділю, 10 листопада, виступаючи на національному телебаченні. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. Після заяви Моралеса на вулицях столиці країни Ла-Паса почалися масові святкування.

 

Незадовго до цього поліція відмовилася нести службу біля президентського палацу. Таким чином правоохоронці висловили свій протест проти тиску на них з боку президента країни Ево Моралеса, котрий намагається придушити загальнонаціональні протести після президентських виборів, які пройшли 20 жовтня. 

 

Залишившись без силової підтримки, Моралес погодився на проведення нових президентських виборів. Однак керівники силових структур почали вимагати від нього подати до демісії негайно.

 

Протести в Болівії, внаслідок яких загинуло три людини, а ще триста були поранені, почалися після того, як верховний виборчий суд Болівії, який відіграє в країні роль виборчої комісії, 24 жовтня оголосив, що чинний президент Ево Моралес переміг на виборах глави держави вже в першому турі. Самі вибори відбулися 20 жовтня. Попередні результати, оприлюднені того ж вечора, вказували на можливість другого туру.

 

Однак 21 жовтня, після обробки 95 відсотків протоколів, виборча комісія повідомила, що чинний президент Ево Моралес отримує 46,87 відсотка голосів, а його суперник Карлос Меса, котрий обіймав посаду глави держави з жовтня 2003-го до червня 2005 року, – 36,73 відсотка.

 

Меса заявив про шахрайство і наголосив, що не має наміру визнавати результати голосування. За його словами, Моралес, який перемагав у 2005, 2009 і 2014 роках, за допомогою виборчої комісії хоче перешкодити проведенню другого туру.

 

Згідно з болівійським законом, переможцем в першому турі виборів може бути визнаний тільки той кандидат, котрий отримав не менш як 40 відсотків голосів і чий результат мінімум на 10 відсоткових пунктів перевищує результат суперника.

 

Тим часом аудит підрахунку голосів на виборах проводить Організація американських держав. Результатів очікують на початку цього тижня.

11.11.2019