Амбасадор США в ЄУ визнав, що таки був шантаж Києва.

Мова йде про призупинення військової допомоги Україні.

 

Ґордон Сондланд

 

Оприлюднені у вівторок, п’ятого листопада, доповнення до свідчень в Конґресі американського амбасадора в Європейській Унії Ґордона Сондланда (Gordon Sondland), безапеляційно вказують на те, що відбувався шантаж Києва військовою допомогою. Про це повідомило радіо Voice of America.

 

Сондланд визнав, що зробив українській владі попередження про те, що відновлення американської військової допомоги Україні, призупиненої минулого літа президентом Трампом, залежить від розслідування діяльності в цій країні Гантера Байдена, сина колишнього віце-президента і чинного кандидата в президенти США.

 

Виступаючи на слуханнях в Конґресі кілька тижнів тому, Сондланд уникнув відповіді на запитання про причини призупинення допомоги, посилаючись на те, що він не пам'ятає всіх обставин тих подій. В опублікованому у вівторок документі, де амбасадор уточнює свої свідчення, йдеться, що першого вересня поточного року він повідомив Андрія Єрмака, помічника Президента України Володимира Зеленського, що «відновлення американської допомоги, швидше за все, не відбудеться доти, допоки Україна не зробить публічної антикорупційної заяви, яку ми обговорювали кілька тижнів». Йшлося про заяву, в якій мала бути згадана компанія Burisma, де одним з членів ради директорів був Гантер Байден.

 

За словами Сондланда, який за вказівкою Дональда Трампа займався координацією української політики Білого дому, сам президент нібито нічого не говорив йому про умови відновлення військової допомоги. Він лише сказав у телефонній розмові: «Я хочу, щоб Зеленський зробив те, що правильно». Сондланд, за його словами, припустив, що розслідування проти Байдена – це те, чого бажає президент.

 

Кілька комітетів Палати представників Конгресу шукають відповіді на запитання: чи використовував президент Трамп погрозу припинення військової допомоги Україні і можливість проведення американо-українського саміту, вимагаючи від Києва розслідування проти Гантера і Джо Байденів? Позитивна відповідь на нього може, як вважають, стати підставою для імпічменту президента.

 

Свідчення Конґресу дали більше як десяток дипломатів і співробітників адміністрації Трампа, котрі мали стосунок до формування української політики США. Всі вони тою чи іншою мірою вказували на ознаки існування такого тиску на Київ, який чинився головним чином неофіційними каналами через Рудольфа Джуліані, особистого адвоката Дональда Трампа.

06.11.2019