Новим спікером Палати громад обрано лейбориста.

Ліндсі Гойл пробуде на цій посаді лише два дні.

 

                                  Ліндсі Гойл

 

Новим спікером Палати громад британського парламенту обрано сера Ліндсі Гойла (Lindsay Hoyle). Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Він раніше обіймав посаду заступника спікера.

 

Ліндсі Гойла заступить попереднього спікера Палати громад Джона Беркова (John Bercow), котрий 31 жовтня востаннє провів пленарне засідання, після чого подав до демісії.

 

Загалом же в боротьбі за крісло спікера брали участь семеро кандидатів. Гойл від самого початку був одним з двох основних кадидатів на цю посаду. Другою була так звана «матір парламенту», депутатку з найбільшим стажем Гаррієт Гарман (Harriet Harman). Проте вона не дійшла до фінального туру.

 

У понеділок, четвертого листопада, Гойл вийшов до четвертого, фінального раунду голосування разом з тіньовим лідером Палати громад Крісом Браянтом (Chris Bryant). За Гойла проголосували 325 депутатів, за його конкурента – 211.

 

62-річний Гойл є членом парламенту від Лейбористської партії, він був обраний на посаду заступника спікера в 2010 році. Згідно з традицією, посаду спікера обіймають по черзі представники двох провідних партій. Джон Берков пропрацював спікером Палати громад понад 10 років.

 

Тим часом Ліндсі Гойл пробуде на посаді спікера нинішнього складу британського парламенту лише два дні. У середу, шостого листопада, парламент буде розпущений напередодні загальних виборів, які відбудуться 12 грудня.

05.11.2019