Каталонці влаштували масову «явку з повинною».

У такий спосіб вони підтримують засуджених за сепаратизм каталонських політиків.

 

 

Сотні мешканців Каталонії вирушили до судів різних міст провінції, щоб оформити «явку з повинною» в знак солідарності з лідерами руху за незалежність реґіону від Іспанії, котрі відбувають тюремні терміни. Про це повідомило місцеве видання La Vanguardia. Черги перед судовими установами утворилися в найбільших містах країни – Жироні, Тарраґоні, Лєйді та в самій Барселоні. Активісти хочуть заявити про свою провину за тими ж статтями, за якими були засуджені лідери руху.

 

Акцію підтримав і голова Женералітету Каталонії Кім Торра (Quim Torra). Як пише La Vanguardia, в четвер зранку Торра в супроводі низки каталонських чиновників прийшов до Палацу правосуддя Барселони, вони теж оформили «явки з повинною». «Нас не може лякати реалізація наших прав, навіть незважаючи на постійні погрози, навіть незважаючи на зневагу, з якою до нас ставляться», – заявив Торра.

 

Лідер Каталонії й активісти вимагають, щоб щодо них відкрили справи про участь у демонстраціях за незалежність Каталонії у 2017 році й про участь у референдумі про незалежність першого жовтня 2017 року, який влада Іспанії визнала незаконним.

 

У четвер стало також відомо, що прокуратура Іспанії має намір попросити суд видати європейські ордери на арешт двох колишніх членів каталонського уряду Антоні Коміна (Antoni Comín) і Клари Понсаті (Clara Ponsatí), котрі втекли з країни в 2017 році. Ще 14 жовтня Верховний суд Іспанії видав новий європейський і міжнародний ордер на арешт колишнього глави каталонського уряду Карлеса Пучдемона, котрого звинувачують у підбурюванні до заколоту і розтраті публічних коштів.

31.10.2019