Данія дала дозвіл на будівництво «Північного потоку 2».

Таким чином мегапроєкт «Газпрому» може бути завершений до кінця 2019 року.

 

 

Данська енергетична аґенція видала дозвіл на будівництво газогону «Північний потік 2» дном Балтійського моря у винятковій економічній зоні країни. Про це повідомив у середу, 30 жовтня, телеканал N-TV з покликом на слова данського міністра з проблем клімату й енергетики Дена Йорґенсена (Dan Jørgensen). Данія була останньою країною, яка до останнього часу не давала дозволу на реалізацію мегапроєкту російського «Газпрому».

 

За словами Йорґенсена, дозвіл видано відповідно до міжнародного закону про континентальний шельф і на підставі зобов'язань Данії щодо Конвенції ООН з морського права. Відповідно до них, країна зобов'язана дозволити будівництво транзитних трубопроводів, беручи до уваги ресурси і довкілля, а також, за необхідності, повинна вказати, де такі трубопроводи повинні бути прокладені.

 

У заяві Аґенції, своєю чергою, вказується, що 147-кілометрова ділянка, яка проходить через територіальні води країни, є кращою за трохи протяжніші південно-східний чи північно-західний маршрути. При цьому Копенгаґен вказав на «найменший ризик і вплив з точки зору захисту навколишнього середовища і безпеки».

 

Рішення Копенгаґена робить теоретично можливим побудову газогону «Північний потік 2» до кінця поточного року. «Ми тяжко працюємо, аби за наступні місяці завершити проєкт», – заявив Штеффен Еберт (Steffen Ebert) – речник компанії Nord Stream 2, яка здійснює будівництво газогону.

30.10.2019