Британський парламент з другої спроби підтримав дочасні вибори.

Вони відбудуться 12 грудня цього року.

 

 

Палата громад британського парламенту ухвалила закон про проведення дострокових парламентських виборів 12 грудня 2019 року. Під час голосування у вівторок, 29 жовтня, цю ініціативу прем’єр-міністра Бориса Джонсона підтримали 438 депутатів, ще двадцять парламентарів висловилися проти неї.  Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Ухвалення закону стало можливим, оскільки його підтримали представники опозиційної лейбористської партії. Тепер документ повинен ще пройти схвалення Палати лордів, але спостерігачі не передбачають там серйозних проблем для прем'єра.

 

Борис Джонсон розраховує, що на цих виборах його Консервативна партія здобуде більшість місць у Палаті громад і він тим самим отримає від виборців мандат на проведення своєї політики щодо виходу з Європейської Унії. Тобто вдасться подолати патову ситуацію в парламенті й затвердити угоду про Brexit. Найімовірніше Велика Британія покине Євроунію 31 січня 2020 року.

 

Зараз, за усередненими результатами опитувань, рейтинг Консервативної партії вищий за рейтинг головної опозиційної сили – лейбористів – приблизно на 10%. Але за час передвиборчої кампанії рейтинги можуть суттєво змінитися.

 

На даний момент консерватори не диспонують більшістю в британському парламенті. Це стало однією з причин, через яку ініціатива Джонсона про проведення нових виборів не отримала напередодні необхідної для її прийняття підтримки двох третин депутатів парламенту. Однак завдяки новому закону про вибори, проведеному через нижню палату британського парламенту в прискореному темпі у вівторок, Джонсону вдалося обійти цю умову.

30.10.2019