Зеленський згадав ветеранів визвольного руху у контексті боротьби з нацизмом.

 

Президент України Володимир Зеленський вшанував подвиг героїв та пам'ять загиблих у Другій світовій війні під час відвідин Монумента слави в Києві в День визволення України від нацистських загарбників. У своїй репліці, опублікованій у Facebook, Зеленський також згадав про ветеранів національно-визвольного руху.

 

 

"Сьогодні ми всі відзначаємо 75-ту річницю вигнання нацистів з України. 28 жовтня 1944 року після довгих років навали нашу землю було очищено від нацистських окупантів. Цей день став визначною віхою на шляху до остаточної перемоги Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні. З пекельної брами тієї війни вийшла ціла генерація українських героїв, і сьогодні – вагома нагода згадати, подякувати та вклонитися доземно їм усім. Солдатам і офіцерам, партизанам і підпільникам, учасникам національно-визвольного руху, руху опору, цивільним громадянам, дорослим і дітям, молоді та людям поважного віку – всім, хто самовіддано боровся з ворогом на фронтах і в тилу", – написав Зеленський.

 

Президент зазначив, що подвиг предків "надихає нас і нині, спонукає сучасних захисників України гідно тримати високу планку української військової традиції".

 

Володимир Зеленський завершив свою репліку словами: "Слава героям! Слава Україні!".

 

День визволення України від нацистських (офіційно, згідно з указом, – фашистських) загарбників відзначають в Україні щороку 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. Дату встановлено згідно з указом Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року. Інститут національної пам'яті рекомендував замінити термін "визволення від фашистських загарбників" на "вигнання нацистських окупантів".

 

28.10.2019